Slimme kunst

5L1MM3 KUN5T

D323 T3K5T L44T J3 213N T0T W3LK3 GR0T3 PR35T4T135 0N23 H3R53N3N 1N 5T44T 21JN. 1N H3T 83G1N W45 H3T 23K3R N0G M031L1JK 0M D323 T3K5T T3 L323N, M44R NU K4N J3 H3T W44R5CH1JNL1JK 4L W4T 5N3LL3R L323N 20ND3R J3 3CHT 1N T3 5P4NN3N. D4T K0MT D00R H3T L33RV3RM0G3N V4N 0N23 H3R53N5.

De tijden zijn veranderd en dat is leuk, want waar we vroeger nog schilderijen maakten met een kwast en een flinke dot verf, daar heeft het Groningse bedrijf Slimme Kunst een kunstmatige, intelligente draai aan gegeven. Want wat onze hersenen kunnen met cijferteksten, dat hebben Pieter-Jan en Rik, de mannen achter Slimme Kunst, aan hun computer “geleerd”.

Pieter-Jan legt het ons uit. “Voor het maken van kunst maken gebruik van zogenaamde neurale netwerken. Wij mensen hebben ook neurale netwerken in ons brein en daardoor kunnen we bewegen, puzzels oplossen en nieuwe dingen leren. Met kunstmatige intelligentie gebeurt het leren op een vergelijkbare manier. Denk bijvoorbeeld aan het herkennen van vormen en kleuren en onmisbare onderdelen van een schilderij. Het grappige is dat, net als bij de mens, het niet exact bekend is hoe we dat precies doen.”

Modern Schilderij Hoge der Aa te Groningen in Picasso stijl

Pieter-Jan en Rik gebruiken een bepaald algoritme om tot een speciale stijl te komen. Zo creëerden ze bijvoorbeeld een pointillistisch filter zoals de stijl van Vincent van Gogh en zo ook iets in de stijl van Pablo Picasso. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met de filters die je op Instagram kunt gebruiken voor je foto’s. “Dat klopt,” zegt Rik. “Maar dan is Slimme Kunst net even iets meer dan *door een andere bril* naar een foto kijken, want het is juist veel meer dan een filter. Het is echt een stijl.”

Hij legt het uit door middel van een foto.

Slimme kunst

“Links zie je de originele foto,” begint Rik. “En rechts hebben we de foto vermaakt”. We herkennen hierin de stijl van Claude Monet. Pieter-Jan grijnst: “Misschien was het je al opgevallen, de computer heeft er extra bloemetjes bij bedacht.” Het geeft de foto direct meer jeu!

Toch is het wel fijn om het type stijl als mens wel zelf te kiezen. De computer kan immers niet alles, maar kan wel heel veel leren. Zo kiezen ze welke kunststijl ze hun computer gaan leren en dat doen ze door met de instellingen te spelen. Denk daarbij aan de instellingen van het abstractieniveau, behoud van de originele kleuren en de mate van de details. Hebben we je aandacht nog?

Schilderij Kleurrijke Korenbeurs Groningen op Zomeravond

Niet iedere schilderstijl past bij elke afbeelding. Een stadsgezicht vraagt om een andere stijl dan natuurgebied. “Voor stadsgezichten kiezen we over het algemeen een blokkerige stijl en als je dat zou toepassen op een landschap dan zou dat een “bijzonder” effect hebben.” lacht Rik. “Dus dat doen we dan maar niet. Eigenlijk kunnen we concluderen dat de mens niet zonder de computer kan en de computer niet zonder de mens.”

Schilderij Groninger Museum in stijl van Picasso

Omdat de foto’s die ze gebruiken ook zeer essentieel zijn voor het eindresultaat, betekent dit voor de heren van Slimme Kunst dat ze zelf met de camera de hort op gaan. “En dan het liefst op een dat met een klein zonnetje en flinke bewolking want dan zijn wolken op z’n leukst!”

Wil je jouw foto omzetten naar een kunstwerk van Slimme Kunst? Dat kan! Op de website van SlimmeKunst.nl tref je de broodnodige informatie.

Stylist Lianne over de werken van Slimme Kunst.nl: "Het is toch waanzinnig cool dat je je stad nu terug kunt zien door de ogen van Vincent van Gogh"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Slimme Kunst.nl!

Uit de community