Bij Erik in de buurt

Wat is het fijn om weer eens met je neus op de feiten gedrukt te worden als het gaat om de schoonheid van ons kikkerlandje. Erik Veldkamp is zo’n held die ons laat zien wat voor prachtigs de natuur dicht bij huis ons te bieden heeft. Erik woont in Zwolle en trekt er graag op uit.

Het begon allemaal in het jaar 2010. Het jaar waarin Erik geconfronteerd werd met het feit dat te veel en te lang achter de computer zitten niet goed voor je is. Muziek is zijn grootste passie en het dagelijks leven is hij werkzaam als componist; een zittend beroep waarbij hij voornamelijk op de computer bezig is. “Hierom ben ik gaan fietsen en kwam in de buitengebieden van Zwolle, waar ik woon. Hier zijn veel mooie locaties langs de IJssel en in de polder.”

Een zwerm Kievieten

Het landschap rondom Zwolle is er prachtig en de lucht wordt rijkelijk versierd door de meest bijzondere vogels, zo weet Erik. “Ik begon met vogels te fotograferen en dat was meteen al erg verslavend. Mijn RSI en mijn oogklachten verdwenen daardoor snel. Later ging ik me ook in de wereld van de vlinders en libellen verdiepen.”

Door veel op pad te zijn en meestal naar dezelfde gebieden, heeft Erik het gebied goed leren kennen. En dat maakt dat hij precies weet waar hij wanneer moet zijn en wat er dan te beleven valt. “Elke maand heeft zo zijn vlinders en libellen die allemaal weer hun eigen gedrag hebben wat je moet leren inschatten om je te verbeteren als natuurfotograaf. Hetzelfde geldt voor de vogels en andere dieren. Des te beter je kunt inschatten wat de dieren gaan doen, des te mooier worden je foto’s.

Heideblauwtje in het gras

Vroeg in de ochtend, als de wereld ontwaakt, dan gaat Erik op pad. Erik houdt van fotograferen rondom zonsopgang want dan is er een serene rust en een mooie sfeer om vast te leggen. “Mijn foto’s zijn over het algemeen natuurgetrouw. Ik vind de natuur al prachtig genoeg zoals ze is, daar hoef ik geen draai aan te geven waardoor je je afvraagt wat er te zien is op de foto. Ook ga ik meestal de natuur in zonder plan, zodat ik kan reageren op de omstandigheden. Als ik wel met een plan op pad ga, dan is het des te leuker om met iets totaal anders thuis te komen.”

Een zwerm Kluten

“Bij mij thuis aan de muur hangt mijn favoriete foto. De grote zilverreiger land in de mist.” We zien een zilverreiger met zijn vleugels prachtig gespreid en tenen die nog net niet het water aanraken. Het is haast niet te geloven dat deze foto in ons land is gemaakt. “Bijna de gehele foto is wit, maar straalt wel veel actie en sfeer uit,” zegt Erik. Erik houdt ervan als een foto de kijker raakt en zo in de foto gezogen wordt.

Stylist Anouschka over de werken van Erik Veldkamp: "De werken van Erik zijn tijdloze klassiekers. Hier kun je jaren plezier van hebben!"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Erik Veldkamp!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #6