De abstracte vrolijkheid van Annet

De werken van Annet Raben zijn stuk voor stuk ontzettend kleurrijk en vrolijk. Wanneer je even als een nacho in een dip zit, weet Annet je met haar kleurigheid er weer uit te halen. Ze beïnvloedt iedereen met vrolijkheid door haar krachtige werken.

Zolang ze zich kan herinneren vind ze het al fijn om te tekenen. “Als kind knutselde ik ook al graag en als ik voor mijn verjaardag tekenspulletjes kreeg, dan kon ik mij daar uuuuuren mee vermaken,” zegt ze.
Annet zit voor ons met en een zelfverzekerde uitstraling. Ze is een echte juf, maar dan een juf op haar manier.
“Na de middelbare school heb ik ervoor gekozen om de lerarenopleiding in de kunstvakken te doen. Ik vond het leuk omdat ik me hier op creatief gebied helemaal kon uitleven. Daarna heb ik vijfentwintig jaar kunstles gegeven op middelbare scholen. Eigenlijk kwam mijn eigen creatieve ontwikkeling hierdoor op een lager pitje te staan.” Totdat Annet in 2009 de sprong in het diepe waagde. “Ik nam ontslag om uitvoerend kunstenaar te worden en daarbij geef ik ook cursussen in mijn eigen atelier. Vanaf dat moment gingen bij mij alle creatieve laatjes weer helemaal open!”

Red Hot Chili

Je kent het wel, dat je bij zo’n saaie vergadering aanwezig bent met je kladblok paraat en je pen in de aanslag, om vervolgens alleen maar doodles te tekenen. “Nou, zo begon het bij mij precies!” begint Annet. “Mijn hand werd als het ware gestuurd door mijn geest om alle kleuren en vormen eruit te laten komen die al te lang verborgen hadden gezeten. Dat soort doodles maar dan in het groot! Echt heerlijk om te doen, ik zou het haast meditatief en mindfull noemen.”

De ideeën voor de schilderijen komen volgens haar aldoende. Annet legt uit: “Ik begin gewoon met een wit doek die ik eerst in een kleur schilder met acrylverf. Daarna komen er kleurvlakken op en trek ik met donkere verf wat grote, zwierige lijnen. De vlakken die uit de lijnen ontstaan zijn, kleur ik in met kleuren waar ik zin in heb. Dit proces herhaalt zich tot ik tevreden ben over de compositie en kleurstelling.” Soms neemt ze dan een beetje afstand om te kijken of er nog meer lijnen bij moeten, of dat er iets anders ontbreekt, en soms gaat ze gelijk verder met het uitwerken van deze basis. “Uren kan ik bezig zijn met het uitwerken van de stippen, strepen, figuurtjes, kleurovergangen en structuren. Na een paar weken is het op een bepaald moment klaar en dan weet ik dat het af is.”
Dan komt er een laklaag overheen en klaar is Kees Annet.

Het gevoel van Annet geeft aan of een kunstwerk klaar is: “Soms ben ik niet tevreden en komt het werk ergens in een hoekje te staan om ooit weer overgeschilderd te worden. Ik weet niet waar dat aan ligt, dan voelt het gewoon niet fijn om naar te kijken. Maar als ik er wel tevreden over ben, dan laat ik het graag zien.”

Bodypaint

Het werk Bodypaint is een van Annet’s favoriete werken. “Dit schilderij is gemaakt nadat ik gevraagd was om op een vrouwelijk model te schilderen. Het is mooi geworden, maar het is best een uitdaging om op een lichaam te schilderen. Respect van mijn kant voor deze kunstuiting! Ik schilder liever op een doek, en daar werd dit schilderij uit geboren.”

Mocht je zelf nou graag zo willen leren schilderen als Annet, dat kan! Annet heeft namelijk een atelier aan huis en geeft ook workshops aan groepen van 4 tot 20 personen, dus leuk als workshop met je vriendinnen of een origineel bedrijfsuitje. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op haar website .

Stylist Lianne over de werken van Annet Raben: "Je huis opleuken met een schilderij van Annet Raben staat niet alleen leuk, je wordt er ook echt vrolijk van!"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Annet Raben!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #6