Lees het interview met beeldmaker René Schotanus

De appel valt niet ver van de boom

Na vijfentwintig jaar gewerkt te hebben in de Grafische wereld, waagde René Schotanus de gok; hij gooide het roer om, volgde zijn droom en ging aan de slag als fotograaf. We zijn benieuwd naar zijn verhaal en reizen af naar zijn woonplaats, het Noord Brabantse Terheijden.

  1. New York Tribeca
    van René Schotanus

Over René

Het is geen wonder dat René sedert de basisschool fotografeert. “We hadden vroeger een doka thuis want mijn vader’s grote hobby was fotograferen. Hierin heeft mijn vader me absoluut geïnspireerd.” Nadat René bijna vijfentwintig jaar als graficus werkzaam is geweest in het Pre-Press vak, heeft hij de knoop doorgehakt en is hij als zelfstandig fotograaf verder gegaan.

  1. New York Apple Store
    van René Schotanus

  1. New York Flatiron Building
    van René Schotanus

  1. New York Wall Street
    van René Schotanus

  1. Costa Rica
    van René Schotanus

Werk in breed thema

In het begin van zijn carrière als fotograaf, werkte René als fotojournalist voor de krant. “Dit doe ik nog steeds heel graag,” zegt hij vol enthousiasme. Op deze manier heeft hij veel ervaring opgedaan en daarbij ook nog eens een grote naamsbekendheid gekregen. “Via deze weg zijn er veel bedrijven bij mij terecht gekomen waar ik nu voor werk. Daarnaast fotografeer ik via uitgevers voor een aantal tijdschriften. Ik heb lang als bruidsfotograaf gewerkt, maar daar ben ik inmiddels mee gestopt.” Op Werk aan de Muur plaatst hij zijn vrije werk in een breed thema variërend van Urban exploring tot landschapsfotografie, en vooral van de reizen die hij heeft gemaakt.

  1. Indonesië
    van René Schotanus

  1. Indonesië
    van René Schotanus

  1. Java Indonesië
    van René Schotanus

  1. Natuurlandschap IJsland
    van René Schotanus

Documentair en ongedwongen

René omschrijft zijn stijl als documentair en ongedwongen. “Het belangrijkste element daarin, is het kijken.” Of zoals hij vaak zegt: “De kunst is niet het maken maar het zien. Ik zoek een standpunt op, bepaal de compositie en maak dan de foto.” Aan nabewerking doet hij ook, maar dan wel subtiel en zo min mogelijk, zodat het goed waarheidsgetrouw blijft.

  1. IJslandse paarden
    van René Schotanus

  1. Winkelpand in Reykjavik IJsland
    van René Schotanus

  1. IJsland Gletsjer
    van René Schotanus

  1. Schotland
    van René Schotanus

Een roadtrip door Schotland

Wie de Netflix serie Outlander wel eens heeft gekeken, heeft goed kunnen zien dat Schotland een prachtig land is met een zeer rijke historie. René is naar Schotland gegaan samen met wat vrienden er te gaan roadtrippen. “Tijdens deze roadtrip zijn we regelmatig gestopt om een foto te maken. Maar Schotland is zo’n mooi land; je blijft stoppen om te fotograferen,” weet hij ons te overtuigen. Hij wijst ons naar de foto Schotland en geeft aan dat dit misschien wel één van zijn favorieten is. We zien hierop een kasteel welke afgezonderd gelegen is in de natuur met bergen op de achtergrond en een meertje op de voorgrond. De wolken verbergen het topje van de achterste berg en de laaghangende mist die als een deken op het water ligt, geven het geheel een wat mysterieus effect. Alleen het hert op de heuvel geeft ons een teken van leven.

“Deze foto is in de vroege, koude ochtend per toeval op mijn pad gekomen,” begint René. “We waren ergens gestopt om een paar foto’s te maken, toen de boze eigenaar van het terrein op ons afgestormd kwam. Hij joeg ons weg, dus blijkbaar mochten we daar niet komen. Doordat we even snel een pad insloegen met de auto, doemde dit tafereel op. Zonder dit incident had ik het kasteel nooit gezien.”

Nieuwsgierig naar meer? Klik hier om naar de shop van René Schotanus te gaan.

Uit de community