De bloemen van Carla van Iersel

Wat is er nu heerlijker dan wandelen in de natuur? Carla van Iersel vindt dit heerlijk en trekt graag de natuur in. Dit vormt voor haar de basis van inspiratie.

Het fotograferen zat er al vroeg in. “Vroeger fotografeerde ik met analoge camera’s,” begint ze. “En daarbij heb ik wat fotografiecursussen gevolgd. Maar uiteindelijk heb ik in 2010 een opleiding aan de Fotovakschool van Rotterdam gevolgd.”

Carla is altijd op zoek naar schoonheid en dat kan volgens haar soms in verrassende dingen zitten. In dingen die bijvoorbeeld een ander niet zo snel op zal merken. “De schoonheid van het imperfecte zoals een uitgebloeide bloem. Dat vind ik leuk. Ik houd van de Wabi-Sabi filosofie uit Japan. Die gaat uit van de eenvoud en schoonheid in het alledaagse, dus ook van de imperfecte dingen. Door die “bril” kijk ik en ik denk dat dit ook in mijn werk te zien is.”

Als Carla een mooie bos bloemen op tafel heeft staan, dan is er altijd wel een bloem in het bos te vinden die eruit springt. Eentje die interessant genoeg is om te fotograferen. Eenmaal de perfecte imperfecte bloem gevonden, dan bestudeerd Carla de bloem grondig door er goed naar te kijken en het rond te draaien. “Want niet elke hoek is mooi om te fotograferen, dus ik kies wel de juiste hoek. En ook let ik op het licht want dit geeft steeds weer een ander effect op de bloem en ook op de achtergrond. Daarnaast speel ik met de scherpte/diepte. Dat is dat de achtergrond wazig is en de bloem scherp. Of sommige bloemen wazig en sommige bloemen scherp, zodat je als kijker een bepaalde richting op kijkt. Op die manier komt de bloem die de hoofdrol heeft, helemaal tot leven.”

Als Carla tevreden is, dan plaatst ze haar werk in op Werk aan de Muur. En ze is pas tevreden als het plaatje voor haar gevoel helemaal klopt. En daar kan ze nogal pietjeprecies in zijn. “Want ik ben pas echt tevreden als het plaatje helemaal geworden is zoals ik het in mijn hoofd had. Of nog beter. Soms ontstaan er verrassingen die je van tevoren niet had kunnen bedenken.”

Een van de favoriete bloemen van Carla is de ridderspoor, en dat maakt het werk Flower ook een van haar favorieten. “Het is een werk met een knipoog,” zegt ze. “De echte bloemkenner ziet gelijk dat er iets niet klopt aan het werk. Normaal gesproken is een ridderspoor blauw met wit en is het blauw iets feller. In dit geval heb ik ‘m zo bewerkt dat het blauw iets matter is geworden en het wit ook blauw. Ik vind het leuk om op subtiele wijze dit soort grapjes in mijn werken te stoppen. Ze zitten niet in elk werk hoor, maar wel in een aantal,” grinnikt ze.

“Zo is ook één van mijn favorieten werkcode 621833, de foto van de zwarte celosia. De bloem zat in een boeket dat ik op tafel had staan. Ik houd echt enorm van bloemen, maar dit vind ik toch echt een lelijke bloem. Niet echt fotogeniek, zeg maar. Maar dat is dus het leuke: ook de dingen die minder mooi zijn, zijn toch aantrekkelijk om op de foto te zetten. En ik vind dat de bloem op deze manier heel mooi tot recht komt. De bloem is er meteen een stuk interessanter door geworden en het werk geeft een heel moderne uitstraling, terwijl de bloem zelf ouderwets en klassiek is.”

Stylist Fela over de werken van Carla Van Iersel: "Bloemen zijn vandaag de dag helemaal hip en happening! Fleur je huis op met een prachtige bos van Carla aan je muur."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Carla Van Iersel!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #4