De creativiteit van Josje Sturm

We schuiven deze keer aan tafel bij de Utrechtse beeldmaker Josje Sturm. Het leuke is dat Josje een heel stoere meid is, vol tatoeages en een neuspiercing. Haar uitstraling is creatief, lief en lekker pittig. Precies de ingrediënten waar je als beeldmaker trots op mag zijn.

De vijfendertigjarige Josje is eigenlijk altijd al creatief bezig geweest. Zo is ze na haar grafische studie als personal assistent aan de slag gegaan bij een gerenommeerde fotograaf. “Daar ontmoette ik een grafisch vormgever die wel wat hulp kon gebruiken. Ik heb daar veel geleerd en ben uiteindelijk bij bedrijven als G-star op het hoofdkantoor terecht gekomen,” vertelt Josje. Toch kriebelde het en besloot ze de stap te wagen een eigen bedrijf te beginnen. Inmiddels is haar bedrijf Brainsturm een feit.

Naast haar eigen bedrijf Brainsturm heeft Josje ook nog een kledingzaak samen met haar vrouw genaamd Utca’s Finest. Als echte Utrechter mag een kledingstuk van Utca’s Finest niet in je garderobe ontbreken.

“Mijn vrouw is mijn grote inspiratie. Dat klinkt misschien wat corny, maar naast dat ze mijn vrouw is, zijn we ook zakenpartners en brengen we 24/7 met elkaar door. Misschien zouden anderen allang gek geworden zijn, maar wij zitten heel erg op één lijn. Ze helpt me ook vaak met het nèt even anders kijken naar een werk en dat soort zaken.”

Als het gaat om tekenen heeft Josje wel wat kilometers op de teller. “Tekenen, designs, vallen en weer opstaan, maar ik ben wel trouw gebleven aan mijn stijl,” lacht ze. Zelf omschrijft ze haar stijl als illustratief en abstract, en altijd met een positieve vibe. “Als je in mijn Werk aan de Muur shop kijkt, dan zie je veel van de natuur terug komen. De zon, de maan en planten. En veel is ook geïnspireerd op mijn muze, mijn vrouw Soleil.”

Ondanks dat haar werken allemaal een digitale bewerking zijn, begint Josje altijd eerst gewoon met pen en papier. “En dan pas digitaliseer ik ze. Daarbij kijk ik qua kleuren naar de huidige trends of ik doe iets wat ik zelf een mooi kleurenpalet vind. Als alles dan klopt, qua kleuring, compositie en positionering, èn als het werk op mijn eigen muur zou kunnen passen, dan pas is het kunstwerk wat mij betreft klaar.”

Het favoriete werk van Josje is Distortree. “Het is een ‘tree’ met ‘distortion’,” legt Josje uit. “Dat wil zeggen een vervormde boom. Ik vind het wel iets bijzonders hebben omdat het werk niet het normale kleurenpalet heeft van een gewone boom, maar als abstracte plaat kan alles!” Dit werk heeft ze zelf thuis ook hangen en toevallig was dit ook nog eens haar allereerste verkochte werk bij Werk aan de Muur.

Zo ondernemend als ze is, zo zal ze vast nog wat meer voor ons in petto hebben, dus we vragen haar naar haar toekomstplannen. “Ik ben eigenlijk altijd wel bezig met leuke projecten. En eigenlijk ben ik een tijd geleden begonnen als tattoo artiest en sinds september ben ik mijn eigen tattooshop UTCA TATTOO’S begonnen.”

Stylist Fela over de werken van Josje Sturm: "Het leuke is dat Josje over het algemeen werkt in 3-luiken. Kies voor alle drie de werken uit een serie voor een speels effect."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Josje Sturm!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #6