De emotie in de surrealistische werken van Kuba

edfKuba Bartyński

Al zeker twintig jaar is Kuba bezig met kunstwerken maken. Die passie begon zo’n beetje tijdens zijn middelbare schoolperiode. Hier begon hij te experimenteren met verschillende kunsttechnieken en begon zo zijn eigen stijl te ontwikkelen.

Dankzij zijn studie pedagogie heeft hij geleerd op een andere manier naar mensen te kijken en hij wil zijn visie op mensen graag overbrengen in zijn werken. “Voor mij is het belangrijk dat mensen die naar mijn werken kijken, verschillende emoties voelen”, begint Kuba. “Vaak stuur ik mensen wel een richting op om ze na te laten denken over het leven en de dood.”

Het eerste kunstwerk dat Kuba heeft gemaakt is een stilleven, dat overigens nog steeds in het huis van zijn moeder te bewonderen is. Het is gemaakt van olieverf op canvas. Intussen zijn we zo’n twintig jaar verder en kunnen we met een gerust hart zeggen dat Kuba een doorgewinterde kunstenaar is met geweldig veel ervaring. “Ik heb mijn ‘eigen wereld’ gevonden. Je kunt mijn stijl herkennen aan kleurgebruik, symboliek en sfeer. Meestal domineren donkere kleuren in mijn werk omdat ze perfect bij de sfeer van mijn beelden passen.”

Tederheid

De surrealistische werken van Kuba zijn gerelateerd aan emoties. Elk werk dat hij maakt is gerelateerd aan zijn eigen emoties en dat weet hij als geen ander over te brengen met zijn kwast. Haast voelbaar is de jaloezie in het werk Jaloers en de liefde in het werk Tederheid. Ook al weet hij als geen ander hoe je emoties over moet brengen, heeft hij een ander duidelijk doel als kunstenaar. “Zolang ik plezier heb in het maken van kunst, bereik ik mijn doel”.

Kuba gebruikt veel verschillende materialen. De grote formaten schildert hij op canvas of hout en veelal met acrylverf. De miniaturen schildert hij op cardboard en hierbij varieert hij veelal met (kleur-)potloden, pen en acrylglas. Regelmatig zien we ook collagetechnieken voorbij komen.

Stylist Fela over de werken van Kuba:
“Kuba heeft een geweldige collectie aan werken, de emoties weet hij goed over te brengen en zijn passie voor het vak is zichtbaar aanwezig.”

Meer zien? Bekijk alle werken van Kuba

In de header bovenin zie je Onbekend

Stilte


Meer uit: Beeldmakers