De foto’s van Sjoerd van der Wal

Van praktisch elk denkbaar thema kan beeldmaker Sjoerd van der Wal een prachtige foto maken. Sjoerd fotografeert graag, vaak en heeeel veeeel èn deelt zijn werk met een ieder die hier interesse voor heeft. Deze week komen we bij hem op de koffie en vertelt hij ons zijn verhaal.

Ooit begon Sjoerd zijn hobby in, zoals hij het zelf noemt: ‘het analoge tijdperk.’ Maar met de komst van de digitale camera is zijn hobby in een stroomversnelling geraakt. “Zo begon het dat ik van fotografie mijn werk kon maken.” Het voordeel is dat Sjoerd zich niet heeft gespecificeerd in een vaste thematiek. “Klopt,” begint hij terwijl hij een slok van zijn koffie neemt, “ik ben graag bezig met alles dat rijdt, vliegt of vaart en ik struin graag rond in de natuur voor het maken van mooie landschapsfoto’s.”

“Ik zou niet durven zeggen dat ik een bepaalde stijl heb. Meestal laat ik mij leiden door het onderwerp en bedenk ik hoe ik iets vast wil leggen. Een landschap vraagt naar mijn mening om een ander soort type fotografie dan een auto. En een foto van een klassieke Porsche vraagt om een leuke vintage uitstraling bijvoorbeeld.”

Noorderlicht, poollicht of Aurora Borealis in de nachtelijke hemel boven de Lofoten in Noorwegen

Veel mensen hebben het zien van het noorderlicht hoog op hun bucket list staan. Al weten we dankzij Heineken ook dat dit ook kan worden veroorzaakt door een bierflesje. Sjoerd is zo’n lucky bastard! Hij heeft zijn reis geboekt en is richting de Noorse Lofoten gegaan om hier geen bierflesje maar het echte noorderlicht te fotograferen. “Ieder jaar geeft weer nieuwe inspiratie om onbekende plekken te ontdekken, of juist om naar bekende plekken af te reizen en vast te leggen hoe het er is veranderd. Zo’n voorbereiding is meestal vanuit huis goed te doen. Ik gebruik hiervoor onder andere Google Maps Streetview om de meest ideale locatie op te zoeken, in combinatie met apps die getijden en de stand van de zon en maan aangeven.”

Fotograferen als weergave van de werkelijkheid vind Sjoerd maar onzin. Het gaat er hier namelijk volgens hem om dat je een bepaalde sfeer overbrengt. “Zie het als een soort interpretatie van wat je als fotograaf voor je ziet,” legt hij uit. “Een van mijn favoriete foto’s is een foto van het noorderlicht boven een besneeuwd landschap. De foto geeft een gevoel een landschap te zijn in de onherbergzame wildernis met een bijzonder natuurfenomeen erboven. Maar in werkelijkheid stond ik met mijn camera in de vangrail van een drukke weg en was er lichtvervuiling van langsrijdende auto’s en vrachtwagens. De foto straalt rust en verstilling uit, maar in werkelijkheid was dit dus niet zo.”
Volgens Sjoerd is een goede nabewerking in de foto’s dus cruciaal om een bepaalde sfeer over te brengen. “Ja, want dan haal je het maximale uit de sfeer. Maar ik houd er niet van om er hierbij te overdrijven.”

Sjoerd bezoekt ook graag evenementen zoals klassieke autoshows of races van klassieke zeilschepen. “Als kers op de taart heb ik elk jaar wel een paar bijzondere opdrachten, zoals luchtfoto’s van een bedrijf maken of een vliegende luchtballon van bovenaf fotograferen vanuit een paramotor.”

“Ik hou heel erg van fotograferen en van mooie beelden maken. Des te leuker vind ik het als anderen mijn foto’s mooi vinden. Maar ik vind het pas echt gaaf als mensen mijn foto’s zo mooi vinden dat ze het aan de muur willen hangen. Dat is naar mijn mening het grootste compliment dat je kunt krijgen als beeldmaker.”

Stylist Anouschka over de werken van Sjoerd van der Wal: "Download onze gratis Werk aan de Muur-app om te zien hoe een werk van Sjoerd in jouw interieur staat."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Sjoerd van der Wal!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #6