De karakteristieke foto’s van Wout Kok

Wout Kok heeft geen vaste baan meer. Dat heeft hij een jaar of vijf geleden opgezegd om uitsluitend als fotograaf door te gaan. We zoeken hem op in het Friese IJlst waar hij woont en zijn benieuwd naar zijn verhaal.

Vroeger had Wout een eigen doka waar hij zijn foto’s in zwart-wit ontwikkelde. “Ik heb heel veel aan fotografie gedaan,” begint hij. “Ik experimenteerde met zowel nieuwe onderwerpen als nieuwe technieken en heb hierdoor uiteindelijk een eigen stijl voor mezelf kunnen ontwikkelen die ik mooi vind.” Het liefst fotografeert hij in nieuwe gebieden of vreemde landen waar hij mensen probeert vast te leggen in hun natuurlijke habitat. Samen met ander fotografen heeft hij projectmatig diverse landen bezocht zoals India, Bhutan, Myanmar en meer. “Het stimuleert enorm om met gelijkgestemden samen een project te fotograferen.”

Op zondag 22 maart was de foto ‘Stilleven naar voorbeeld van een oude meester’ van Wout Kok te zien in het TV programma vtwonen op SBS6. “De foto die gekozen is, is eigenlijk voor mij een experiment geweest. Ik werd getriggerd door een aantal schilderijen van stillevens van oude meesters die ik zag in musea.” Reden genoeg voor Wout om hier met de camera eens mee aan de slag te gaan. “Dit is een leuk tijdelijk experiment geweest. Daarna ben ik toch weer teruggegaan naar mijn roots, dus toch het impressionistische van travelfotografie.”

De favoriete foto van Wout is de foto van een jongen die cricket speelt in Varanasi, India. Een bal vliegt naar het hoofd van een jongen die geschrokken wegkijkt en in een vlugge, dansende beweging zijn lichaam wegdraait. “De foto is gemaakt in Varanasi, langs de heilige rivier de Ganges waar diverse crematies plaats vonden terwijl kinderen daar gewoon tussendoor speelden. Zo ook een paar jongens die cricket aan het spelen waren. Het is naar mijn mening een dramatisch beeld. En je moet een paar keer kijken om te zien wat er nu eigenlijk speelt. Daarnaast vind ik de kleurstelling heel mooi. Op het moment dat ik deze foto maakte was ik met Steve McCurry in India.” Wellicht zegt de naam Steve McCurry je misschien niets. Steve McCurry is in 1984 wereldberoemd geworden met zijn portretfoto van het Afghaanse meisje met de mooie groene ogen, gedrappeerd in een rode hoofddoek. “Steve is voor mij een grote inspiratiebron. Het grootste compliment dat ik ooit heb gekregen is van hem, toen hij zei dat hij jaloers was dat ik deze foto had gemaakt en niet hij. Geweldig!”

Het creatieve bloed kruipt waar het niet gaan kan, want naast fotograferen doet Wout meer; hij speelt ook nog piano en gitaar. “Ik heb mijn hele leven piano gespeeld. Eerst klassiek, maar daarna ben ik veel meer naar de jazz- en blueskant getrokken. Ik speel ook in een band, dus dat neemt ook wel wat tijd in beslag naast mijn fotografie. Het is naast fotograferen ook wel een uitlaatklep. Fantastisch.

Op zijn eigen website www.one2expose.nl kun je meer foto’s zien van de reizen van Wout.

Stylist Anouschka over de werken van Wout Kok: "De foto’s van Wout dagen je uit er langer naar te kijken. Waanzinnig!"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Wout Kok!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #6