De landschappen van Nando Harmsen

Toen de Helmondse Nando Harmsen in 1979 zijn eerste camera (een tweedehands Praktica) kreeg, vond hij fotografie zó leuk dat hij het sindsdien niet meer heeft losgelaten. Hij raakte besmet met het fotografie-virus en dit is het begin van zijn foto carrière. We gingen bij hem langs op de koffie en deze week vertellen wij zijn verhaal.

De zonsondergang boven de Faeröer eilanden

Waar de meeste tieners als bijbaantje een krantenwijk nemen, of in de supermarkt gaan werken, koos Nando ervoor om zijn passie te volgen. “Ik heb een aantal jaren tijdens de vakanties en in de weekenden bij een fotowinkel als verkoper gewerkt en hier heb ik alles geleerd over fotografie wat ik er leren kon.” Zo fotografeerde Nando alles wat hij leuk vond, zoals landschappen, modeshows, concerten en bruiloften.

In 2005 is Nando overgestapt op de digitale fotografie en in 2007 heeft hij hier een serieuze draai aan gegeven. “Klopt,” begint hij, “Ik ben nu professioneel trouw- en landschapsfotograaf en daarnaast geef ik workshops, masterclasses en lezingen. Ook ben ik begonnen met het aanbieden van fotoreizen.” Bij Werk aan de Muur kunnen we genieten van zijn landschappen en WoW wat zijn ze adembenemend!

Bomen op de Strabrechtse Heide

Nando vindt verrassend genoeg zijn prachtlocaties niet bij het reisbureau maar via social media en fotowebsites. “En dan zoek ik op plekken die mij aanspreken zoals water en bergen en dat gecombineerd met spectaculair uitzicht.” Eenmaal aangekomen bij zo’n locatie is het zoeken naar een mooie plek met het juiste perspectief en uiteraard wachten op het mooiste licht. “Als die twee aanwezig zijn en ik kan genieten van de omgeving en sfeer die de locatie uitademd, dan komt dit terug in mijn fotografie.” Toch is Nando nog erg kritisch op zijn eigen werk. “Ik zie nog altijd wel ruimte voor verbetering, maar kan me er ook wel bij neerleggen dat een beeld ‘klaar’ is en dat ik het maximale eruit gehaald heb. Maar als ik nog echt iets mis in de foto, dan moet ik van mezelf terug naar deze locatie. Wat ik stiekem ook graag doe.”

Zijn favoriete werk is momenteel In de mist. We stellen ons zo voor dat Nando bovenop een berg staat, ergens vroeg in de ochtend. De mist hangt laag, wat een spookachtig effect geeft door de boomtoppen.

Golven in de baai van Gjógv

Nando vindt het leuk om zijn kennis en ervaring te delen met iedereen. Zo geeft hij reviews over camera’s en toebehoren voor het bedrijf Cameraland.nl. ““Elk jaar geef ik twee masterclasses in de Franse Auvergne, waar een week lang onder mijn begeleiding intensief landschappen gefotografeerd worden. Sinds 2017 heb ik een groep fotografen mee naar het prachtige Lofoten, om te laten zien waar en hoe ik deze locaties fotografeer. Zo ook weer in 2020, en mijn wens is om dit te komende jaren verder uit te breiden met andere locaties.”

Stylist Simone over de werken van Nando Harmsen: "Kies eens een landschapsfoto van Nando als behang in de slaapkamer en wordt elke dag wakker in de natuur, gewoon bij jou thuis! "
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Nando Harmsen!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #4