De muziekwereld volgens Jarod Art

In het leven van Jarod Art, oftewel Jan Rodenrijs uit Schiedam, draait alles om muziek. Hij is er gek op, beluisterd het niet alleen, maar maakt er ook fantastische grafische werken van.

Rocking Behind Heaven's Door

Op zich zou Jan het leuk gevonden hebben als hij een groot muzikant was geworden. “Ik bespeel wel een aantal instrumenten,” begint hij, “Maar daar ligt mijn talent niet. Ik ben van huis uit Grafisch vormgever en muziek is mijn inspiratie. Het merendeel van mijn werken heeft met muziek te maken. Daarom hoop ik met mijn kunst toch een link met de muziekwereld te leggen.”

Lange tijd was Bruce Springsteen een grote held voor Jan. “Klopt, ik ben bij zeker meer dan zestig concerten van hem geweest in binnen- en buitenland en had ook een hele grote verzameling van elpees. Alhoewel ik nog steeds wel een groot fan ben van zijn (vroegere) muziek, bezoek ik zijn concerten niet meer.”
Ook is Jan zeer enthousiast over de muziek van Elvis Presley. “Helaas heb ik die niet op zien treden. In de jaren zeventig, toen hij nog optrad, was ik nog te jong om naar Amerika te reizen. En reizen naar Amerika überhaupt was toen nog niet zo vanzelfsprekend als dat het nu is.” Toch weerhoud dat Jan niet om Elvis vast te leggen op de fantastische grafische wijze waar we Jan van kennen.

De grafische stijl van Jarod Art zouden we als pop-art kunnen omschrijven. “Het is niet zomaar een pop-artportret,” legt hij uit. “Vaak hebben mijn werken een bepaalde link met een specifiek liedje of een bepaalde gebeurtenis in hun carrière.” Zo’n liedje of gebeurtenis vormt voor Jan de basis voor inspiratie van een kunstwerk. “Het is vaak een eerste ingeving wat uiteindelijk na veel keer in gedachten door is genomen en vervolgens zijn uiteindelijke vorm vindt.” Jan werkt zijn ideeën uit op de computer in het programma Illustrator, een speciaal computerprogramma dat ontwikkeld is voor grafisch vormgevers. “Het maken van een werk is vaak een langdurige bezigheid. Meestal werk ik aan meerdere werken tegelijkertijd want ik heb over het algemeen wel meerdere projecten lopen. Dus switch ik graag om de paar uur over van het ene project naar het andere. Dat maakt dat ik er weer met een frisse blik tegenaan kijk.”

De laatste jaren is Jan actief bezig geweest om zijn bedrijf Jarod Art in binnen- en buitenland meer naamsbekendheid te geven. Vooral via social media. Je treft hem ook op zijn eigen website Jarod-art.nl. Hier kun je overigens ook terecht voor portretten in opdracht.

Stylist Anouschka over de werken van Jarod Art: "Een musthave voor de muziekliefhebber!"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Jarod Art!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #6