De nieuwe meester Sander

Vergeet de bloemen van oude meester Jan Davidsz. de Heem en geniet eens van de hedendaagse bloemkunstwerken van Sander. Want wauw, wat zijn ze geweldig!

Lijnenspel is voor mij erg belangrijk. In mijn 'digidoka' leg ik soms wel honderd foto’s op elkaar tot er een prachtbos ontstaat.

Sander van Laar is 38, werkt als taxi centralist en stuurt dagelijks zo’n driehonderd ritten aan. Hij vader van twee kinderen, Sem en Cas en woont samen met zijn vrouw Marloes in het plaatsje Veenendaal.

Ooit studeerde Sander cum laude af aan de Fotovakschool in Apeldoorn als conceptueel en autonoom fotograaf waarna hij later als Photoshopper aan de slag ging bij een grafisch bedrijf.
“Hier heb ik alle foefjes van Photoshop geleerd,” zegt Sander. Hij begon ooit in Photoshop 4.0 en inmiddels zijn we al zeker zo’n tien versies verder, en is Sander aardig wat skills rijker. Toch zou hij graag weer aan de slag willen in de grafische wereld.

Hij is niet meer werkzaam in een creatieve sector, maar wel een creatieveling in hart en nieren. Daarom heeft hij de zolder thuis omgetoverd tot een studio. Sander vertelt: “Ik ga dan naar de markt of naar onze lokale bloemist. Nadat ik net de mooiste bos bloemen te hebben gescoord, keer ik terug naar mijn studiootje om daar aan de slag te gaan.”

Het lijkt misschien alsof Sander het bosje bloemen mooi opmaakt in een vaas en dan even een fotootje maakt, maar schijn bedriegt. Hij lacht en zegt “Nee, zeker niet; het kost heeeeeel veeeeeel meer tijd dan dat!” Oké, was het maar zo simpel dus. Sander legt uit dat hij zijn foto’s op elkaar legt in Photoshop. “Voor de foto Dutch Love heb ik eerst slechts de vaas gefotografeerd, dus zonder de bloemen erin en daarna fotografeerde ik elke bloem apart. Omdat ik werk met schaduw en lichtinval is het belangrijk dat elke bloem op dezelfde manier belicht wordt.” Als alle bloemen zijn vastgelegd, dan begint hij met de beeldbewerking per foto. “En dit kan soms wel acht tot zestien uur duren,” zegt hij.

Heeft hij eenmaal alle bloemenfoto’s klaar, dan begint hij met de compositie van het totaalwerk. “Lijnenspel is voor mij erg belangrijk. In mijn digidoka (zoals ik Photoshop noem) leg ik soms wel honderd foto’s op elkaar tot er een prachtbos ontstaat.” Het eindresultaat is iets waar hij voor 200% achter staat, en iets wij stiekem verliefd op zijn.

Momenteel is Sander bezig met een project voor de Kunstroute in Veenendaal. Het laatste weekend van september 2018 kun je de werken van Sander in het echt bewonderen in Het Ontmoetingshuis in Veenendaal. Meer info lees je hier

Stylist Fela over de werken van Sander Van Laar: "We mogen Sander oprecht een nieuwe meester noemen. Klasse! De werken van Sander zijn trouwens ook perfect te combineren. Hieronder zie je twee van zijn werken bij een zeer tevreden klant aan de muur."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Sander Van Laar!


Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #4