De Stadsfotograaf van Heemskerk: Paul Beentjes

foto-paul-beentjesPaul Beentjes

Dit jaar is hij benoemd tot de eerste stadsfotograaf van het Noord-Hollandse plaatsje Heemskerk. Een terechte winnaar vinden wij, want zijn foto’s doen ons verlangen naar meer. In zijn Werk aan de Muur shop kunnen we zien wat hij allemaal voor ons in petto heeft.

Paul Beentjes (49) woont met zijn vrouw, dochter en twee konijnen in Heemskerk. In het dagelijks leven werkt hij full-time als functioneel beheerder. Zo’n pak en beet tien jaar geleden kocht hij zijn eerste compact camera en dat is waar zijn verhaal begint. Paul vertelt: “Dit heeft werkelijk mijn kijk op de wereld veranderd. Enerzijds ben ik mij veel bewuster geworden van mijn omgeving en hoe mooi die vaak is. Anderzijds merk ik dat ik door dat kleine stukje glas mezelf heb aangeleerd om in composities te denken. Ook als ik de camera eens niet bij me heb.”
Inmiddels is Paul gegroeid en zijn we niet alleen een aantal jaren, maar ook een aantal camera’s verder.

Kenmerkend aan Paul zijn stijl is dat zijn foto’s bijna allemaal in zwart-wit zijn. “Niet allemaal hoor,” begint hij, “de vakantiefoto’s maak ik nog steeds in kleur. Het is wel zo dat zwart-wit steeds vaker mijn voorkeur heeft bij de zoektocht naar het mooist maakbare beeld dat ik in mijn hoofd heb.”

Paul zoekt graag de rust in de natuur op. Hij staat vroeg op en als het kan het liefst wanneer het nog donker is buiten, zodat hij de zon kan zien opkomen. En hier geniet hij dan volop van. Het leuke is dat Paul deze momenten ook nog weet vast te leggen op camera op zijn eigen manier. “Het moment dat alles klopt en het lukt dan ook nog die “ene” foto te maken dan kan mijn dag niet meer stuk.” Met een leeg hoofd en een volle SD kaart keert Paul tevreden terug naar huis.

Monument op het Huldtoneel, Heemskerk

Op een dag las de vrouw van Paul een oproep in de Heemskerker courant dat je je op kon geven voor de verkiezing van de eerste stadsfotograaf van Heemskerk. “Mijn vrouw heeft mij aangespoord om gehoor te geven aan de oproep. Om eerlijk te zijn was ik wel wat terughoudend om mijn foto’s te laten beoordelen door professionals. Heel bijzonder dat ik uiteindelijk ben verkozen uit de twintig inzenders tot de stadsfotograaf 2018. De eer van de titel en de bijbehorende aandacht zijn wat mij betreft de hoofdprijs. Daarnaast is het de bedoeling dat ik iedere twee maanden een foto inbreng die dan wordt gepubliceerd in de dagbladen. Deze zes foto’s komen tezamen in het stadhuis van Heemskerk te hangen. De organisatie en ikzelf hebben hiervoor het thema “Tuindersgebied Heemskerk” voor afgesproken.”

Pauls favoriete foto is Hek verborgen in de mist achter bomen. We zien een grote zwarte boom, haast pittoresk te noemen. Met daarachter, ietwat verscholen, een kenmerkend hek, zoals hoe een kind een hek zou tekenen. De foto is geschoten op het landgoed van Château Marquette, een locatie die elke Heemskerker kent.

Hek verborgen in de mist achter bomen

Stylist Fela over de werken van Paul Beentjes:
“Ook als je niet uit Heemskerk komt zijn de foto’s van Paul Beentjes een sieraad voor je muur. Omdat zijn werken zwart-wit zijn, kun je zijn werk toepassen op elke kleur muur.”

De werken van Paul aan jouw muur? Bekijk alle werken van Paul Beentjes

In de header bovenin zie je een uitsnede van Boerderij in de Mist, Heemskerk


Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #4