De stillevens van Karin Bazuin

De foto’s van Karin Bazuin zijn stijlvol, sfeervol en bovenal ook heel erg rustig. Het aanschouwen maakt je helemaal zen. We bezoeken Karin in Emmen en zijn benieuwd naar haar verhaal.

Karin is opgegroeid in een kunstzinnige omgeving. “Mijn vader, Jan Bazuin, was kunstschilder en beeldhouwer. Hierdoor werden we al vroeg blootgesteld aan zijn werken en vroeg hij regelmatig naar onze mening.” Dit inspireerde Karin. De appel valt niet ver van de boom: Karin begon met schilderen. “Later heb ik schilderen gecombineerd met fotografie, maar uiteindelijk ben ik toch met fotografie verder gegaan.”

Nadat ze besloten heeft zich volledig te focussen op het fotograferen, volgde ze verschillende cursussen en de basisopleiding aan de Fotovakschool. “Klopt en ik zit daarnaast nog steeds bij een fotogroep. Elke twee maanden hebben we hierin een nieuw thema dat we fotograferen. Samen met een goede vriendin ga ik regelmatig op pad om te fotograferen. Door onze gecombineerde kennis van fotografie stimuleren we elkaar om nieuwe uitdagingen aan te gaan.”

Soms ontstaat het idee voor een mooie foto spontaan in het hoofd van Karin. “En soms door iets wat ik zie, meemaak of hoor. Maar soms ontstaat zoiets ook tijdens het creëren van een beeld.”

Het begint voor Karin met het uitkiezen van een onderwerp. Eenmaal een interessant onderwerp gevonden, dan gaat ze op zoek naar de bijbehorende attributen. Wat ook heel belangrijk is voor een goede foto is het licht. “Ik werk voornamelijk met natuurlijk licht en dit is bepalend voor het tijdstip en de omgeving van waaruit ik fotografeer. Daarna is het een kwestie van bepalen wat de juiste afstand is tot het onderwerp en de compositie. Bij de nabewerking let ik erop dat het werk zo veel mogelijk bij de realiteit blijft.”

Uiteraard is Karin kritisch, want ze is pas tevreden als het plaatje volledig klopt. “Als ik er na meerdere keren naar gekeken heb nog steeds tevreden ben, en er geen storende elementen zijn, dan ben ik tevreden. Voor mij is een beeld geslaagd als het rust en eenvoud uitstraalt en natuurlijk dat de compositie en de lichtval klopt.”

Karin komt met een stevige, stenen blauwe vaas aan. “Dit was het favoriete vaasje van mijn moeder. Mijn vader heeft het ook heel vaak gebruikt in zijn schilderijen. Het inspireerde mij om hier een mooie foto van te maken. Dit is dan ook mijn favoriete foto.”

Stylist Fela over de werken van Karin Bazuin: "Kies een stilleven van Karin in de keuken, dat is tijdloos en klassiek."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Karin Bazuin!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #6