De surrealistische werken van Bert Hooijer

Als je de werken van Bert Hooijer bekijkt en beseft dat hij slechts vier jaar de skills van Photoshop beheerst, dan val je haast van je stoel van verbazing. Zijn werken zijn gedetailleerd, mooi en heerlijk surrealistisch.

“Om heel eerlijk te zijn ben ik nog helemaal niet zo lang bekend met de grafische wereld,” zegt Bert. Zo’n vier jaar geleden kreeg Bert de diagnose autisme en kwam toen in aanraking met het bedrijf Scauting. Dit bedrijf pakt het goed aan, want ze kijken voornamelijk naar wat mensen met autisme wèl kunnen. Zodoende kwam hij in aanraking met Photoshop. “Vanaf de eerste bladzijde die ik in het lesboek opende was ik verkocht. Dat is inmiddels vier jaar geleden toen ik veertig jaar was. Zo zie je maar dat je nooit te oud bent om te leren en om iets te vinden dat je raakt. Op elke leeftijd kun je je passie ineens spontaan tegenkomen”

Binnen twee jaar wist Bert nagenoeg alles van Photoshop en de bijbehorende grafische computerprogramma’s. “En misschien is dat wel een klein voordeeltje van mijn autisme, dat ik snel iets oppik,” lacht hij. “Door veel te oefenen en er elke dag mee bezig te zijn, krijg je natuurlijk ook de kneepjes van het vak snel onder de knie.”
Ook kreeg Bert via via leuke opdrachten. De opdrachten begonnen met iets simpels, zoals iemand die een foto van haar kind stuurt en er graag een wild dier bij geplaatst wilt hebben. “Zo merkte ik dat surrealistische werken steeds meer mijn voorkeur kregen. Hier beleef ik ook het meeste plezier aan. Het leuke is ook dat ik daadwerkelijk alles kan creëren. Of het nu op de aarde is of op de maan; alles kan.”

Aan inspiratie geen gebrek. “Ik doe overal en nergens inspiratie op. Thuis hebben wij een waterschildpad en als ik hem zo even volg, dan zie ik hem zwemmen en graven in de steentjes en dan kan ik zo op een idee komen. Dieren inspireren mij enorm, daar kan ik wel veel ideeën mee op doen en dat terwijl het dier er misschien niet eens in voorkomt. Ook kan ik bijvoorbeeld ergens lopen en ineens iets zien zoals een piep klein torretje of een hele grote flat. En daar kan ik dan spontaan een leuk idee bij krijgen. Daarom heb ik altijd pen en papier bij me zodat ik wat steekwoorden op kan schrijven voor een nieuw project. Later haal ik deze papiertjes uit mijn zak en ga ik kijken of er iets geschikts tussen zit.”

Als hij eenmaal een puik plan heeft bedacht, dan gaat Bert aan de slag. Dan begint hij met zoeken naar alle details die erin voor moeten komen. In het begin maakt hij een basis, dus een achtergrond zoals bijvoorbeeld een aarde en een lucht. “Deze pas ik qua kleur aan zodat ze precies voldoen aan wat ik in gedachten heb. Dan voeg ik steeds een nieuwe elementen toe, stukje voor stukje zodat er langzaamaan een heel kunstwerk ontstaat.”
Bert vindt het belangrijk dat een afbeelding levensecht is. Volgens hem moet de afbeelding een dusdanig realistische uitstraling hebben dat het net lijkt alsof het echt is en er ter plaatse een foto van is genomen. “Alles moet erin kloppen,” begint hij. “En als dat niet zo is, wat wel eens is gebeurd, dan gooi ik rigoureus het hele project weg. Eigenlijk ben ik nooit tevreden over een eindresultaat. Als een project af is, dan kan ik er soms wel uren naar staren, en hoe langer ik ernaar kijk, des te meer ik ga twijfelen of het wel goed genoeg is. Ik heb ook af moeten leren dat ik er niet teveel details in aanbrengt, want dan blijft de vraag; wanneer is het af? Uiteindelijk is het een kwestie van smaak, denk ik. De een houdt meer van details en de ander vindt dat je niet moet overdrijven.”

Double exposure, portret van een vrouw

Zijn favoriete werk is Double exposure, portret van een vrouw. We zien een dame die naar links kijkt waar ze boomtoppen ziet terwijl er uit haar hoofd allerlei wolkenkrabbers groeien. Super leuk gevonden. Het leuke aan dit werk is dat je het zowel horizontaal als verticaal kunt ophangen.

In de vier jaar dat Bert Hooijer actief is als vormgever, is er in zijn leven veel veranderd. Hij gooide het roer volledig om en heeft momenteel zijn eigen bedrijf genaamd Hooijer media & graphics. Hij richt zich op alle voorkomende werkzaamheden als vormgever zoals drukwerk en reclame. Ook ondertitelt hij vlogs en filmpjes en maakt hij mooie unieke werken op maat voor zowel particulier als bedrijf. Voor meer informatie kun je terecht op Bert Hooijers website.

Stylist Anouscka over de werken van Bert Hooijer: "Hij heeft een grote fantasie en weet perfect hoe hij dit in uitvoering kan brengen. Een print op glanzend staal of acrylglas brengt de gelaagdheid nog meer naar boven en levert een prachtige dieptewerking."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Bert Hooijer!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #6