De tekeningen van Pieter Hogenbirk

Eigenlijk tekenen alle kinderen wel, maar de kinderen die nooit stoppen met tekenen, die schoppen het ver. Pieter Hogenbirk is er daar zo eentje van. Als kind tekende hij poppetjes en portretten en hij is daar nooit mee gestopt. Tekenen ziet hij als een soort topsport: “Als je elke dag goed traint, dan word je er steeds beter in,” vindt hij.

In het dagelijks leven is Pieter al bijna veertig jaar cartoonist en tekent hij strips voor onder andere de stripbladen Eppo en Jump. Voor Werk aan de Muur maakt hij onder andere snelle lijntekeningen van elk denkbaar onderwerp zoals onder andere poezen, kippen en pittige dames. Maar als we hem vragen om zijn stijl te omschrijven dan komt hij met een verrassend antwoord: “Stijl vind ik een beetje een naar woord want dat ligt namelijk nogal vast. Ik spreek dus liever van een handschrift omdat dat in de jaren met je meegroeit. In het meeste werk is dat handschrift dan ook wel goed herkenbaar. Mijn handschrift zou ik omschrijven als een vlotte schets-achtige manier van tekenen, schetsen en schilderen.”

Inspiratie haalt hij uit kranten, boeken, internet en van straat. “In de meeste gevallen teken ik hetgeen dat ik om mij heen zie. Soms maak ik ook foto’s om in mijn atelier te gebruiken. Eigenlijk teken ik nooit iets uit mijn hoofd na want alles wat ik in mijn hoofd heb, dat ken ik inmiddels wel en dan zou het een soort herhaling van zijn. Ik wil juist nieuwe wegen ontdekken en verder groeien.”

Pieter werkt vanuit zijn atelier, een prachtig oud industrieel pand genaamd De Krachtcentrale in Huizen. Voor de liefhebber van industriële architectuur is dit pand een lust voor het oog en onze Pieter is een van de lucky ones die hier dagelijks mag werken.

Brugge

Zijn werkwijze is simpel en komt volgens Pieter neer op slechts een paar keuzes, namelijk de keuze voor het maken van de ondergrond waarop geschilderd gaat worden en welk materiaal hij zal gaan gebruiken. “En dan uiteraard ook het onderwerp. Dat teken ik dan vervolgens in één keer totdat het af is. Sommige werken teken ik op papier en kleur ik later in op de computer.

Omdat hij nogal snel te werk gaat, is de papierbak zijn beste vriend. “Het gaat soms nog wel eens mis, zeker bij de eerste tekeningen, maar als ik eenmaal lekker bezig ben dan raak ik in een flow en komt er vaak wel iets uit waar ik heel tevreden over kan zijn.”

Stylist Fela over de werken van Pieter Hogenbirk: "Als je op zoek bent naar een serie werken die goed met elkaar matchen, dan heb je grote kans dat je slaagt bij Pieter Hogenbirk!"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Pieter Hogenbirk!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #6