De wereld rond met Michiel

In het jaar 2013 gooide de Utrechtse Michiel Ton het roer om. Hij kocht van zijn gespaarde geld een spiegelreflex camera en startte als evenementenfotograaf. Iets heel anders dan zijn prachtige plaatjes op Werk aan de Muur. We gaan bij Michiel langs op de koffie en zijn benieuwd naar zijn verhaal.

“Het begon eerst op festivals en feesten,” zegt Michiel. “Met vrienden was ik een website gestart, en hier promootte wij dance muziek. Ik was voor het organiseren dat fotografen namens ons op festival fotografeerden, hierdoor had ik een internationaal netwerk van fotografen opgebouwd. Hierdoor kon ik op verschillende grote evenementen zoals Ultra Music Festival en Tomorrowland fotograferen.” Wat voor Michiel begon als een hobby, groeide al snel uit naar een fulltime baan.

In het verleden heeft Michiel de bachelor opleiding tot docent omgangskunde afgerond. “Met die opleiding gaf ik les in sociale vaardigheden. Dit is iets wat eigenlijk wel binnen elk beroep erg belangrijk is, dus ook in de fotografie. Het staat natuurlijk buiten kijf dat je foto’s goed moeten zijn, maar meedenken met de klant, goede service bieden en duidelijke communicatie zijn minstens zo belangrijk.”

Naast zijn werk gerelateerde foto’s maakt Michiel ook vrij werk en dat plaatst hij bij ons op Werk aan de Muur. En daar zijn we blij mee want het zijn prachtige foto’s die hij heeft gemaakt van adembenemende locaties in het buitenland. “Tijdens de reizen die ik heb gemaakt met mijn vriendin heb ik veel gefotografeerd. We houden wel van avontuurlijke dingen doen, zoals vulkanen beklimmen in Guatemala. Dan weet je zeker dat je een mooi landschap tegenkomt dus dan gaat de camera sowieso mee.” Op vakantie kan hij ook onverwachts op een prachtige locatie stuiten. “Daarom probeer ik mijn camera eigenlijk altijd bij mij te hebben. Samen zijn we altijd bewust bezig met mooie landschappen en composities op te zoeken. Het helpt daarbij wel om een extra set ogen te hebben, dus een gedeelte van de credits gaat naar mijn vriendin!” lacht hij. Voor Michiel is het vanzelfsprekend dat hij zijn tripjes naar mooie plekjes zo inplant dat hij er vlak voor zonsondergang aankomt. “Dit is vaak het mooiste moment om landschapsfoto’s te maken.”

We vragen Michiel wanneer hij tevreden is met het eindresultaat. Daarover is hij kort en duidelijk. “Een foto moet natuurlijk scherp zijn en mooi bewerkt. Maar eigenlijk gaat het voor mij nog een stapje verder. Ik wil dat mensen naar mijn foto’s kunnen kijken en zien wat er gebeurd of dat er een bepaalde emotie of bepaald gevoel bij ze los komt. Tijdens het fotograferen van evenementen betekent dit dat ik vaak op zoek ben naar lachende mensen. Dit werkt goed omdat ieder mens *spiegelneuronen* heeft. Wanneer je bij iemand een bepaalde emotie waarneemt, dan worden deze op dezelfde plek in de hersenen actief als bij die persoon in kwestie. Dit betekend dat je dus vrolijk kan worden van het kijken naar foto’s waar vrolijke mensen op staan, en vrolijk zijn is wat mij betreft de leukste emotie om te hebben. Eigenlijk ben ik pas echt tevreden met het eindresultaat wanneer het mij lukt om andere mensen blij te maken met het bekijken van mijn foto’s.”

Uitbarsting van de Feugo vulkaan in Guatemala

We kijken naar de foto’s die Michiel bij Werk aan de Muur aanbiedt en ons oog valt op de foto Uitbarsting van de Feugo vulkaan in Guatemala. In ons hoofd is een soortgelijke uitbarsting, want wow, wat een geweldige plaat! Voor veel fotografen is dit toch wel een bucketlist-dingetje. We zien een zwarte rookwolk en het lijkt erop alsof dat zich op enkele meters voor de voeten van de fotograaf afspeelt. “Nee, ik stond op de Acatenango vulkaan, de Fuego vulkaan was de naburige vulkaan. Tijdens onze reis in Guatemala hebben we de Acatenango vulkaan beklommen en deze toch duurde maar liefst twee dagen. De eerste etappe was een klimtocht van zes uur naar het basecamp. Hier stonden tentjes voor ons klaar om te kunnen rusten. Maar niet voor lang, want rond drie uur in de nacht werden we wakker gemaakt om het laatste gedeelte van de tocht in het donker te maken, zodat we daar de zonsopkomst konden bekijken en fotograferen. Het was ontzettend koud bovenaan de top. Het was een 3967 meter hoge vulkaan en de kou in combinatie met de hoogteziekte zorgde ervoor dat ik bijna geen zin had om mijn wanten uit te doen om foto’s te maken. Maar daar wist ik mij overheen te zetten toen de vulkaan uitbarstte.”

Als je voor jouw evenement of (bedrijfs-)feest nog opzoek bent naar een fotograaf dan kun je contact opnemen via zijn website www.michielton.com

Stylist Anouschka over de werken van Michiel Ton: "Kies voor een foto van Michiel op glanzend materiaal. Zo komen de kleuren nog intenser uit."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Michiel Ton!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #6