De werken van Bart Rondeel

Zijn vrouw begon zo’n acht jaar geleden met een modeblog en duwde de Haarlemse Bart Rondeel even vlug een camera in zijn handen. Met frisse tegenzin ging hij voor haar aan de slag, maar kwam er al gauw achter dat fotograferen eigenlijk best cool is. Inmiddels is onze romanticus een topper in de fotografiewereld en verdient zijn boterham met trouwfotografie. Bij Werk aan de Muur verkoopt hij zijn vrije werk. Hij kwam bij ons op de koffie en vertelde zijn verhaal.

“Ik heb altijd al een creatieve geest gehad,” begint Bart. “In mijn tienerjaren uitte zich dat in drummen. Met een paar vrienden hadden we een bandje.” Een logisch gevolg was dat Bart koos voor een opleiding als audiotechnicus. Toch bracht het lot, “Nee, mijn vrouw,” hem aan het fotograferen. “Na een paar jaar bezig te zijn begon mijn interesse in fotografie wel te groeien,” legt hij uit. “Het was alsof de liefde voor fotografie een loopje met me nam. Ik ben bijna obsessief online gaan speuren naar informatie over technieken, apparatuur en meer, en ik heb een aantal fotografie cursussen gevolgd.”

Zo’n drie jaar geleden zette Bart samen met zijn vrouw een fotostudio op. “Mijn vrouw is Chinese en ons doel was om koppels uit China die hier op vakantie waren te fotograferen voor een pre-weddingshoot. Deze foto’s konden zij dan vervolgens groot uitprinten om te gebruiken op hun bruiloft in China.”

Hoewel het een succesvol bedrijf was, hebben ze na anderhalf jaar toch besloten om de stekker eruit te trekken. “De stijl die klanten verwachtten lag niet echt bij de stijl die ik wilde maken. Dat was de reden dat ik begonnen ben met Bart Rondeel Photograpy. Voor mijn bedrijf leg ik veel bruiloften vast.”

Bart is een bijzondere verschijning. Hij heeft aardig wat tatoeages, iets wat je niet snel verwacht bij een trouwfotograaf. Maar daarover is Bart duidelijk: “In plaats van dit te verbergen, gebruik ik dit juist. Ik vind het belangrijk om mijn artistieke kant te laten zien en daarbij horen ook mijn tattoo’s. Als mensen twijfelen om mij in te huren vanwege mijn *verschijning*, dan heb ik daar vrede mee. Dan ben ik simpelweg niet de fotograaf waar ze naar op zoek zijn.”

Op Werk aan de Muur plaatst Bart vrij werk. Dit zijn foto’s die hij met liefde heeft gemaakt in zijn vrije tijd vanaf het moment dat hij zijn cursussen heeft gevolgd. Bart probeert veel uit en geeft aan dat hij erg kritisch is. “Minder dan 1% vind ik uiteindelijk goed genoeg om aan mijn portfolio toe te voegen,” zegt hij en hij neemt een slok van zijn koffie. “Maar dit is wel waar ik het meeste van heb geleerd. Door veel, heel veel te fotograferen leer je gewoon het meeste. Zo sta ik nu bijvoorbeeld niet meer achter de keuzes die ik drie jaar geleden maakte, maar die keuze heeft mij wel gebracht waar ik nu ben.”

Bart experimenteert nog steeds. Bijvoorbeeld met kleuren, hoewel het gros van zijn vrije werk in zwart-wit is. “Vooral op stations ben ik de laatste tijd op zoek naar hard licht en contrastrijke scenes. Ik probeer donker tegen licht af te zeggen en op die manier alleen met vormen en schaduwen een herkenbaar beeld te schetsen. Dit benadruk ik ook extra in de nabewerking. Mijn favoriete foto is Wachten op de trein. Ik heb hier geprobeerd om het met zwart-wit ook redelijk abstract te houden. En het dak waar veel licht doorheen komt krijgt hierdoor extra veel kracht, waardoor de fantastische architectuur van Amsterdam Centraal goed tot recht komt.”

Stylist Lianne over de werken van Bart Rondeel: "Bart komt net als ik uit Haarlem. Het is altijd leuk om iets van je eigen stad aan de muur te hebben."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Bart Rondeel!

Meer uit: Werk aan de Muur nieuws

Werk aan de Muur Magazine #6