De werken van Olaf Kramer


Olaf groeide op in een kasteel in Zuid Limburg, vandaag de dag woont hij met zijn gezin in hartje Haarlem. Hij vertelt ons deze week zijn verhaal.

“Mijn ouders runden vroeger een jeugdhotel in het kasteel van Rijckholt, de plek waar ik opgroeide,” zegt Olaf. En dit is waarschijnlijk ook de reden waarom hij iets met oude gebouwen heeft. De muren van het kasteel zijn er zeker twee meter dik en het is een prachtig eeuwenoud monumentaal pand, gezegend met een rijke historie, midden in het heuvellandschap, dicht bij mergelgrotten en een oerbos. Toch is een Limburgs accent nauwelijks terug te horen in zijn stem.

Amsterdam.

Inmiddels woont Olaf al langere tijd in Haarlem en is hij in het dagelijks leven werkzaam als visualizer voor zijn eigen bedrijf Trazar. Hij maakt 3D visualisaties van bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten. Zo weet Olaf als geen ander echte foto’s te combineren met digitale bewerkingen en dit alles zien we ook terug in zijn werken bij Werk aan de Muur.

Loft with a view.

“Loft with a view is een voortvloeisel uit urbex fotografie. Ik wilde namelijk heel graag een dergelijke foto maken, maar helaas is zo’n tafereel niet zomaar te vinden. Het moest een vervallen, ruime loft zijn met wijds uitzicht en een meubelstuk van waaruit je zo naar buiten kunt kijken.” Dus wanneer zoiets niet in het echt bestaat, dan creëer je het zelf maar, zou Olaf gedacht moeten hebben.

Samen met zijn goede vriend Nart Wielaard, die overigens ook bij ons een shop heeft, trekt hij er graag op uit om bij verlaten panden naar binnen te klimmen en toffe foto’s te maken. “Als je daar rondloopt, in zo’n verlaten gebouw, dan merk je hoe stil het er is. De geur van de oude, natte, beschimmelde muren en de bijzondere belichting wil ik vastleggen. De serene sfeer in de locatie wil ik zien te pakken en in de foto terug laten komen,” zegt Olaf. Het is opmerkelijk dat sommige stukjes uit Olafs verleden weer terug komen in zijn hedendaagse werk.

Het kasteel uit zijn jeugd herkennen we in zijn liefde voor oude verlaten panden en in zijn digitale bewerkingen zien we zijn visualisatie skills terug.

Een niet eerder genoemd thema in zijn werken, zijn de foto’s die hij heeft gemaakt van het mooie Haarlem. “Mijn vrouw en ik wilden graag midden in het centrum van een oude historische stad wonen zoals Haarlem.” begint Olaf, en dat is gelukt. “Vanuit het zolderraam heb ik een prachtig uitzicht met een hoog Anton Pieck gehalte, over de oude daken richting de toren van de St. Bavo van Haarlem.” Op zijn Instagram account kun je een aantal foto’s van dit uitzicht terugvinden.

Olaf gaat bijna altijd met camera gewapend de deur uit. “Als ik in de ochtend naar mijn werk ga, fiets ik langs het Spaarne. In de meeste gevallen ziet de rivier er uit zoals altijd. Maar soms, wanneer het weer en de omstandigheden goed zijn en ik geluk heb, gaat bijvoorbeeld de brug open en vaart er een prachtig oud schip doorheen. Dan pak ik mijn moment,” zegt hij. “Dit zijn de krenten uit de pap en deze momenten zijn unieke momenten die je niet altijd kunt vastleggen wanneer je er echt gepland op uit gaat.”

Haarlem: Station perron 3

Wil je de werken van Olaf Kramer eens in het echt bewonderen? Dat kan! In november 2018 kun je zijn foto’s van het thema Haarlem bekijken in De Dakkas, een nieuwe horecagelegenheid bovenop parkeergarage De Kamp in hartje Haarlem.

Stylist Fela over de werken van Olaf Kramer: "Loft with a view is mijn favoriet! Een geweldige foto die je woonkamer optisch groter laat lijken. Wie wil dat nou niet?!"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Olaf Kramer!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #4