Het is de vonk die overslaat

Toen de Utrechter Pieter Vonk in zijn tienerjaren in aanraking kwam met Photoshop, sloeg de vonk over. Hij werd verliefd op vormgeving en ging studeren aan het Grafisch Lyceum. Inmiddels heeft hij van deze passie zijn beroep gemaakt.

Today is a great day

“Mijn favoriete werk is Today is a great day,” zegt Pieter. Deze foto vat precies de stijl van Pieter samen. Pieter maakt namelijk afbeeldingen die bestaan uit verschillende foto’s en 3D-renders die hij digitaal bij elkaar heeft geplaatst, en deze plaatjes bevatten veelal hetzelfde thema. Super origineel!

“Bij het creëren van zo’n compositie is het vooral een kwestie van de juiste balans vinden,” begint hij. “Soms werkt het ook wel om iets te maken en er vervolgens afstand van te nemen. Wanneer je er dan twee dagen later mee aan de slag gaat, zie je weer heel andere dingen. Dit is best goed voor het ontwerpproces.”

De werken van Pieter bevatten best veel grappige details, waardoor je er uren naar kunt kijken. “Dank je,” lacht hij. “Ik laat me dan ook graag inspireren door grote kunstenaars als Dali, en digitale kunstenaars zoals Kevin Roodhorst en Antoni Tudisco.”

Snow Monkey

“Ik ben bij deze stijl gekomen door eerst goed naar andere digitale kunstenaars te kijken en te ontrafelen hoe ze tot een bepaald beeld zijn gekomen. Daarna probeerde ik het zelf te maken en hopen dat ik hen kon evenaren. Op een gegeven moment ontwikkel je een eigen stijl en gaan mensen je werk herkennen. Je hebt natuurlijk wel je eigen fantasie en creativiteit nodig en dat gaat de ene keer makkelijker dan de andere keer.”

Tot op de dag van vandaag is Pieter nog bezig met zelfstudies. Internet staat bomvol Photoshop tutorials, dus mocht je nog eens een het idee krijgen om ook iets met Photoshop te proberen, geen nood, YouTube biedt de uitkomst. “Klopt, voor beginners en voor gevorderden. Ik doe het voornamelijk om mijzelf te verbeteren. En omdat ik dit met zoveel plezier doe, kost het mij eigenlijk weinig tot geen moeite. Zodra ik een beetje tijd heb, test ik nieuwe technieken en maak ik dit soort visuals.”

Sinds een jaar werkt Pieter zelfstandig als grafisch vormgever. “Een goede keuze, want nu kan ik precies doen wat ik leuk vind.”

Stylist Simone over de werken van Pieter Vonk: "Geweldig! Pieters prints passen naadloos in de trend van nu!"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Pieter Vonk!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #4