Het is stil op straat

Museumplein - Rijksmuseum

Wil je de foto’s in het echt bewonderen? Dat kan! Bezoek de expositie in de Amstelkerk in Amsterdam.

Hugo Lingeman is geboren en getogen in Velp, een klein plaatsje nabij Arnhem. Maar omdat hij een stadsmens in hart en nieren is, besloot hij om in 1979 al te verhuizen naar de grote stad. Amsterdam om welteverstaan. Inmiddels woont hij al geruime tijd aan het Javaplein in Oost en hij trekt er graag op uit om foto’s te maken.

Fotograferen doet hij al sinds hij klein is en zo bescheiden als hij is zegt hij: “Maar daarmee ben je nog geen fotograaf.”
Hugo fotografeert het liefst de straten van Amsterdam en precies dat bracht hem op een idee. “In de eerste instantie experimenteerde ik iets met dubbele opnames waardoor ik iemand meerdere keren terug kon laten komen op een foto. Dat bracht me toen op het idee om het eens keer precies andersom te doen en dus een foto te maken van een straat waar helemaal niemand op staat.” Zo zette Hugo zijn camera op statief, kaderde de straat en maakte meerdere foto’s. “En op de delen van de foto waar mensen staan, gumde ik de mensen uit en gebruikte het lege stukje van de andere foto. Op deze manier lijkt het net alsof er niemand was.”

Zo ontstond voor Hugo de sport om de foto in een keer te maken in plaats van meerdere foto’s op elkaar te shoppen. Overdag lijkt het haast onmogelijk om op de Dam geen mensen tegen te komen en in de avonduren is het er weer te donker. “Dus dat betekende dat ik heel vroeg uit de veren ging,” begint Hugo. “Nog voor zonsopkomst stond ik buiten, hopende niemand tegen te komen. Ik koos ook voor dagen waarvan ik veronderstelde dat er niemand op straat zou zijn, zoals Pasen en Pinksteren, maar ook op die dagen werd mijn geduld soms erg op de proef gesteld.” Want tja, Amsterdam zou Amsterdam niet zijn als er niet ergens lallende feestbeesten of vroeg werkende stewardessen zouden passeren. “Gelukkig waren er ook momenten dat ik geheel tegen verwachting in de foto zo kon maken, zoals van het stationsplein met het Noord-Zuid Hollandsch koffiehuis.”

Eenmaal een mooie fotoserie in bezit, bedacht Hugo wat hij er allemaal mee kon. We zijn je even vergeten te vertellen dat Hugo van huis uit marketeer en ondernemer is en dat geeft dit verhaal nog een leuke wending. “Aanvankelijk was het idee om er een aantal fotoboekjes van te maken, zodat ik weer voor een tijdje originele verjaardagscadeautjes zou hebben. Maar gaandeweg groeide de fotoserie uit naar zo’n honderdveertig foto’s.” Aangemoedigd door zijn vrienden besloot hij de stap te wagen en een heus boek te publiceren.

“Bij de eerste druk heb ik echt alles zelf gedaan, tot het leveren aan de boekhandel aan toe,” zegt Hugo. We zien het al helemaal voor ons. Een grote bakfiets volgeladen met boeken en een trotse Hugo die enthousiast zijn boeken verkoopt. En zoals we van hem verwachtten, werd het een succes. “Voor de tweede druk heb ik wel een distributeur gezocht om ook boekhandels buiten Amsterdam te kunnen bedienen.” Woon je net iets te ver van onze hoofdstad en heb je wel interesse in het boek? Dan kun je hier ook een exemplaar bestellen, deze brengt de postbode gewoon bij je thuis.

Expositie “Stil op straat”
Wil je de foto’s van Hugo Lingeman eens in het echt bewonderen? Dat kan! Want van 4 tot en met 28 september exposeert hij in de Amstelkerk aan het Amstelveld in Amsterdam, op maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur. Entree is gratis. Luister hier alvast het interview met Hugo over de expositie bij AmsterdamFM.

Stylist Fela over de werken van Hugo Lingeman: "Alle foto’s in het boek van Hugo kun je bij ons bestellen in elk formaat en materiaal dat past bij jou!"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Hugo Lingeman!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #4