2013-1-16

Ideeën om in je achterhoofd te houden bij het zoeken naar het juiste werk

Een mooi Werk aan de Muur kan je kamer maken. De keuze voor iets moois aan de muur wordt door velen uitgesteld, omdat het een van de meest lastige keuzes is bij het inrichten van je ruimte. We hopen je in dit artikel wat tips te geven bij het zoeken naar het juiste werk.

Heb je na het lezen een specifieke vraag over jouw ruimte? Vraag ons gerust om hulp! We helpen je graag.

Kies een stijl die écht bij je past

Je kunt uit zoveel stijlen kiezen voor iets moois aan de muur. Een foto, een schilderij, een collage, een abstract werk, etc etc. Bij een foto kies je een onderwerp waar je iets mee hebt, bijvoorbeeld een landschapsfoto van je favoriete vakantieland. Of je kiest een popart werk. Bedenk van te voren waar jij écht een klik mee hebt.

Bepaal de afmeting van het werk

Hoe groot is de ruimte waar je het werk wil ophangen. Past hier het beste een vierkant werk, of juist een werk op panorama formaat. Als stelregel kan je aanhouden dat het werk tweederde tot driederde van de lege ruimte mag vullen. Hoe groter het werk, hoe meer impact het heeft.

Lees ook onze tips over het kiezen van de juiste maat.

"Explosive sunrise at rotterdam skyline" boven de bank van een klant van Werk aan de Muur

“Explosive sunrise at Rotterdam Skyline” bij een klant aan de muur

Hang het werk op de juiste hoogte

Dat klinkt heel makkelijk, de juiste hoogte. Maar wat is de juiste hoogte? Een in galeries en musea veel gebruikte stelregel is dat het midden van het werk op ooghoogte moet hangen. Wij zijn echter wel van mening dat dit in veel woonkamers nét iets te laag kan uitkomen.

Twijfel je? Gebruik onze iPad en iPhone app om het werk virtueel op te hangen. Heb je geen iPad of iPhone? Stuur ons een foto van de kamer en wij hangen het werk voor je op.

Verschil tussen een werk op en boven ooghoogte aan de muur

Het verschil tussen een werk boven en op ooghoogte

Werk achter glas

Plaats fotografie achter glas (of acrylglas)

In foto musea zie je dat foto’s vaak achter glas worden gepresenteerd. Dat is niet alleen ter bescherming van de foto, maar ook vanwege de impact. Een ander bijkomend voordeel van een werk achter glas, is dat de reflectie de ruimte groter aan laat voelen.

Bestel het werk op aluminium met een acrylglas laag of bestel het ingelijst achter glas.

Hang het werk niet te dichtbij, direct boven of naast een meubelstuk

Hou bij het ophangen van een werk rekening met de afstand tot andere meubelstukken. Zorg ervoor dat tussen je bank en het werk erboven minimaal 30 tot 40 centimeter ruimte overhoudt.

Hang meerdere kleine werken op als één groot werk te duur is

Een werk op groot formaat kan erg prijzig zijn. Als dat net een stap te ver is, vul dan de ruimte op met meerdere kleine werken. Hang ze naast elkaar voor het panorama effect, of hang ze als een collage bij elkaar.

IS-19rsfk2lkjfj1

Maak het een geheel met meerdere werken van één kunstenaar

Als je ruimte hebt voor meerdere werken aan je muur, heb je een nog grotere uitdaging. Want wat kies je dan op de verschillende plekken. Je kan natuurlijk werken uit één thema kiezen, maar beter is om werken van één kunstenaar te kiezen. Zo krijg je een consistent geheel en wordt het een collectie.

IMG_8382

2 werken van db Waterman bij een bedrijf aan de muur

Zet de werken neer in plaats van ze op te hangen

Kunst aan je muur hangen is de logische stap voor het presenteren van het werk. Heb je er wel eens aan gedacht om de werken op de grond tegen de muur te zetten? Zo vul je een lege plek mooi op. Of plaats de werken op een plankje aan de muur? Het grote voordeel is dat je snel kan wisselen als je nieuwe inspiratie nodig hebt.

Werk tegen de muur

Werk tegen de muur

Werk op een plankje

Werken op een plankje

Klaar om iets moois uit te zoeken? Bekijk de complete collectie

Heb je na het lezen een specifieke vraag over jouw ruimte? Vraag ons gerust om hulp! We helpen je graag.