In oer-Hollandse sferen

In het groene Sliedrecht vind je eigenlijk alles van Nederland dichtbij. Sliedrecht dat ligt aan de rand van de Alblasserwaard, langs de rivier de Merwede, kan zo op een Delfts blauw tegeltje. Het is daarom niet vreemd dat inwoner Annemieke van der Wiel de typische Hollandse taferelen in dit gebied vastlegt. Van koeien, molens tot fietsers. Wie van Holland houdt, houdt van de prachtige foto’s van Annemieke.

Het was vooral Annemieke’s zus die haar overhaalde om te gaan fotograferen. “Zij fotografeerde al, en vond het ook iets voor mij”, zegt ze. “Zodoende heb ik ongeveer acht jaar geleden een camera aangeschaft en ben ik begonnen.”

Annemieke is getrouwd, moeder van twee zonen en werkt parttime in een gezondheidswinkel. Ze woont met haar gezin in Alblasserdam. Naast haar werk fotografeert ze veel, heel veel. “Ik heb geen cursus gevolgd of iets dergelijks. Ik vind fotografie leuk, en door het veel te doen, wordt je vanzelf beter.”

En dat is zeker bij Annemieke het geval! Ze fotografeert gevarieerd van macro tot tegenlicht foto’s en landschappen, waardoor haar werken in haar shop lekker gevarieerd zijn. “Mijn werkproces? Ik heb eigenlijk nooit een plan. Ik ga er op uit en ik zie wel wat ik tegenkom. Ik zoek meestal een mooie compositie. Dan wacht ik bewust op bijvoorbeeld een fietser die dan mooi in het beeld past.” Indien nodig bewerkt ze de foto’s na en wanneer de foto “klopt”, dan is Annemieke tevreden.

peursum

Een foto die voor Annemieke het meeste klopt, is “Peursum”. De foto straalt rust uit en is gemaakt heel vroeg in de morgen terwijl ze languit op een steiger lag. De sfeer, de uitstraling, de kleuren maakt de foto de favoriet van Annemieke. “Ik heb het als behang in mijn slaapkamer, heerlijk rustgevend.”

cows in a row (sepia) - gezien bij vtwonen

Het vastleggen van alledaagse dingen en deze op een mooie manier op te vangen in een foto, is Annemieke’s grootste doel van fotograferen. Dat dit goed lukt blijkt wel uit het werk “cows in a row”. We staan misschien niet vaak stil bij een gezellig rij koeien als we er in alle haast voorbij rijden met de fiets of auto. Gelukkig maar dat Annemieke wél stopt en deze gezellige dieren vastlegt. Inmiddels een populair werk bij veel klanten. Tevens te zien in woonwinkel Flinders en in het programma Weer verliefd op je Huis van vtwonen.

Stylist Anouschka over de werken van Annemieke van der Wiel: "De foto’s van Annemieke zijn sereen, Hollands en geeft je hetzelfde gevoel van thuiskomen na vakantie."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Annemieke van der Wiel!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #6