Lees het interview met beeldmaker Katja Weessies

Katja’s foto’s

Al sinds de mobiele telefoon uitgevonden is met een camera, is Katja gek op fotografie. Tot iemand aan haar vroeg: “zeg, zou je daar niets eens iets mee gaan doen?” En zo geschiedde.

In het dagelijks leven is Katja werkzaam als persoonlijk begeleider in een woonvoorziening voor verstandelijk beperkten. Hier heb je verschillende niveau’s in de mate van de verstandelijke beperking en Katja werkt met mensen met een licht verstandelijke beperking. “Dat betekend dat er niet tot nauwelijks verzorging nodig is, maar wel veel uitleg en ondersteuning in hun dagelijks leven. Ik maak die vertaalslag zodat ze alles zoveel mogelijk begrijpen en zelf kunnen.”

Bij Katja thuis zijn altijd foto’s te zien, want daar is ze zo dol op en het maakt haar huis lekker persoonlijk. “Ik maak heel veel foto’s van allerlei dingen,” vertelt ze. Meerdere mensen gaven haar complimenten en vroegen haar waarom ze niet eens een fotografie opleiding zou gaan doen. Want dát zou nu echt iets zijn wat goed bij Katja past. “Omdat ik het zo leuk vond, en zoveel positieve reacties kreeg, ben ik hier serieus over na gaan denken.” Niet veel later stond ze ingeschreven.

Ze switchte van mobiele telefoon naar spiegelreflexcamera. “Mijn eerste echte fototoestel ooit!” zegt ze op een aanstekelijk enthousiaste toon. Inmiddels heeft ze de basisopleiding fotografie afgerond en is de bezig met de vakopleiding voor fotografie. “Zó leuk! Ik heb er heel veel geleerd, maar ik merk ook dat fotografie een vak is waar je daadwerkelijk een gevoel voor moet hebben. Als ik eenmaal bezig ben met het uitwerken van een idee en aan het fotograferen ben, dan heb ik geen besef meer van de tijd. Dan kan ik mezelf er even helemaal in verliezen. Heerlijk!”

Katja heeft nog niet een vaste stijl, vind ze. “Ik houd wel van de moderne stijl,’ legt ze uit. “Ik houd het graag rustig en betrap mezelf er ook wel op dat ik geregeld een detailfoto maak. Ook snijd ik wel eens wat van een foto af zodat de foto dan net even wat sterker uit komt.” Katja vindt de kleurstelling van een foto net zo belangrijk. Soms zet ze de kleuren iets aan of kiest ze ervoor om een foto in zwart-wit te maken.

Zodra Katja een idee heeft van wat ze wil fotograferen, dan wil ze dat meteen zo uitvoeren. Enthousiast zoals ze is, doet ze eerst wat ideeën op. “En heel vaak als ik bezig ben met een ontwerp, dan schieten er nog wat leuke ideeën binnen wat ik ook weer uit ga proberen. Dat maakt dat ik een aardige mix van foto’s heb met ook zeker wat favorieten om uit te kiezen.”

We vragen Katja naar haar favoriete foto en ze noemt er twee. “Allereerst de foto Skyhigh. Deze foto heb ik in Den Haag gemaakt toen ik met een aantal medeleerlingen van de fotografie opleiding een dag naar Den Haag was geweest. Het was een hele leuke dag, we hebben lekker gegeten en gedronken en vooral prachtige plaatjes gemaakt.”

De tweede foto die ze noemt is Jeans Style, een foto die ze zowel in kleur als in zwart-wit aanbiedt. “Dit is weer eens iets anders aan de muur,” zegt ze. “Zeker als je van een moderne en toch ook stoere stijl houdt. Het idee voor het maken van deze foto kwam spontaan bij me op dus dan wil ik het ook gelijk uitvoeren. Het is een zelfportret van mijn benen in een boyfriend jeans. Ik vond dat blauwe zo stoer.”

Stylist Anouschka over de werken van Katja • W: "Kun je niet kiezen? Kies dan voor een print op ArtFrame, dan kun je regelmatig wisselen van print."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Katja • W!

Uit de community