Kunst met een knipoog van Marja van den Hurk

Toen de Delftse Marja van den Hurk in 2001 een nieuwe printer kocht, kreeg ze er een gratis fotobewerkingsprogramma bij. Da’s handig, dacht ze, dus ze ging er wat mee spelen en uitproberen en dat groeide uit tot een heuse hobby.

Zo stond Marja in de winkel om haar eerste mobiele telefoon te kopen. “Heeft u een camera waarmee je kunt bellen?” vroeg ze er grappend bij.
Marja is gezegend met een grote fantasie en is erg creatief “Ik ben altijd wel iets aan het knutselen,” lacht ze terwijl ze een slok van haar koffie neemt. Ze ziet er alternatief uit, duister, wellicht een tikkie gothic, als een kunstwerk op zich. Maar duister is ze niet, integendeel, ze brengt de zon met zich mee en die vrolijkheid zien we ook terug in haar werk. We worden wel een beetje blij van haar.

Haar werken zijn gelaagd. Marja knipt plaatjes digitaal uit en plakt ze op andere digitale plaatjes waardoor er leuke combinaties ontstaan. Inmiddels doet ze dat in iets professionele programma’s, want hee, we zijn natuurlijk wel al een paar jaar verder. Haar thema noemen we Surrealisme collectie en dit valt bij ons onder de Fantasie & Dagdromen collectie.

“Fotograferen doe ik al sinds mijn jeugd. Eerst waren dat nog de gebruikelijke huis-kat-vakantie-kiekjes, maar na aanschaf van mijn eerste spiegelreflex in 2006 veranderde er het een en ander. Ik kon mijn foto’s meteen bekijken, en dus ook meteen zien welke stomme fouten ik had gemaakt” lacht ze. Kritisch is ze zeker, en dat is goed want daar leer je van. “Klopt,” begint ze, “en hierdoor werd ik steeds fanatieker, creatiever en steeds een beetje beter.”

Het liefst neemt Marja haar camera overal mee naartoe, maar omdat het ding niet bepaald formaatje broekzak heeft, doet haar smartphone ook nog wel eens de dienst. “Helaas zijn de foto’s van een smartphone niet goed voor mijn kunstwerken op Werk aan de Muur. Telefoon foto’s zijn nou eenmaal niet geschikt voor prints op groot formaat, want de kwaliteit zie je gewoon echt terug rennen!”

Wanneer je vrienden eenmaal doorhebben dat je een beetje handig bent met Photoshop en fotografie, schakelen ze vaak je hulp in. “Zo’n foto van een heel dierbaar persoon, die dan net niet helemaal mooi op de foto staat.” legt ze uit. Wij weten dat ze eigenlijk bedoelt dat die foto gewoon totaal mislukt is. Die foto’s weet Marja door middel van magie om te toveren naar Marjaanse geweldigheid. “Geef maar aan mij, zeg ik dan, want negen van de tien keer kan ik er wel iets mee. Een andere uitsnede, een filtertje en een beetje fine-tunen hier en daar en je hebt een compleet andere afbeelding die wel de moeite waard is om in te lijsten. Dat vind ik ontzettend leuk om te doen en het is nog dankbaar ook.”

Monsieur Magritte et son chien

Marja heeft nog wat tips voor mensen die graag fotograferen met hun mobiele telefoon: “Eerst even je lens aan je T-shirt schoonmaken, nooit inzoomen en niet flitsen want door flitsen worden je foto’s nooit mooier.” Zelf heeft ze nooit cursussen voor fotobewerkingen gevolgd, “Ik ben het gewoon gaan doen, en als iets me niet duidelijk was, dan zocht ik het op internet op.”

Housekeeping back then

Marja’s lievelingswerk is Housekeeping Back Then. Groot gelijk heeft ze; we zien namelijk een man die het huishouden doet, en dat zien wij (de stylistes van Werk aan de Muur) graag. Hij staat met een Freddy Mercury-model stofzuiger in zijn hand te stofzuigen. Enig gevonden!

Stylist Fela over de werken van Marja:
“Een plezier om naar te kijken. Kunst waar je oprecht vrolijk van wordt.”

Benieuwd naar meer? Bekijk alle werken van Marja


Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #4