Luchtvaartfotograaf Dennis

Night shift

Veel mensen hebben inmiddels de zomervakantie al geboekt, en mocht je met het vliegtuig vanaf Schiphol vertrekken, dan is de kans dat je Dennis Janssen (23) uit Ede tegen het lijf loopt, sterk aanwezig. Schiphol is leuk en dynamisch. Zelfs als je niet op vakantie gaat kun je je er vermaken door vliegtuigen te bekijken vanaf het panorama terras of een tour met de bus langs alle hotspots achter de douane. Hier bruist het van leven, vierentwintig uur per dag, het hele jaar door.

“Zo’n zes jaar geleden begon het voor mij, toen mijn vrienden me mee vroegen een dagje te fotograferen op Schiphol,” begint Dennis. “Ik dacht, laat ik eens meegaan, waarom niet?” Deze dag heeft hij als geweldig ervaren en hij sloot af met de woorden “De volgende keer dat we gaan, heb ik ook een spiegelreflexcamera!”
Zo gezegd, zo gedaan. Dennis had een basis camera gekocht, iets met weinig poespas en een standaard lens. Dit was het begin van een nieuw avontuur.

In het dagelijks leven is hij werkzaam als bewaarder in de gevangenis. Super stoer uiteraard, maar een hobby ernaast is natuurlijk altijd leuk. “Dat verschil maakt het voor mij ook zeker afwisselend. Lekker even ontspannen en iets doen wat niets te maken heeft met mijn full-time job.”

V1.... Rotate!

“Via Social Media ben ik in contact gekomen met diverse andere luchtvaartfotografen, die soms net even mooiere foto’s maakten dan ik. Ik wist dat ik hun kwaliteit niet kon behalen met mijn camera dus ik overwoog al snel een nieuwere, betere, grotere en mooiere camera.”
Inmiddels zijn we wat jaren verder, is Dennis wat kennis rijker en in bezit van zijn droomcamera met supergrote lens.

Zonsopkomst bij Schiphol met Amsterdam op de achtergrond

Dennis kiest tactisch uit waar hij rondom het vliegveld gaat staan. Schiphol heeft zeker vijf start- en landingsbanen en bijna allemaal in een andere windrichting. Een vliegtuig kan alleen opstijgen als het tegen de wind in vliegt, dus maakt het niet altijd gebruik van dezelfde baan en daarbij wisselt dit ook nog regelmatig per dag. “Dit zijn dingetjes waar ik allemaal rekening mee houdt. Als ik weet waar de wind vandaan komt, dan kan ik diverse plekken kiezen om te gaan staan. Ook kies ik er soms voor om er al vroeg te zijn, zodat ik de zonsopkomst kan meepakken. Zo probeer ik het creatieve eruit te halen, want alsmaar hetzelfde plaatje is ook zo saai,” grinnikt hij.

Voor Dennis was het al lang een grote wens om naar Maho af te reizen. Dit is het beroemde strand op Sint Maarten waar de vliegtuigen zo laag overvliegen, dat je ze haast aan kunt raken. Ook de grote Boeing 747! “Ik had mijn vliegticket in de pocket, we zouden afgelopen november 2016 gaan, totdat we te horen kregen dat de Boeing 747 niet meer zou vliegen op Sint Maarten. Balen, want hier kwam ik juist voor. Deze vlucht zou later vervangen worden door een Airbus A330.” Gelukkig kreeg hij het nog voor elkaar om zijn ticket om te boeken voor de vlucht in oktober, zodat hij de lang gewenste foto kon maken. “En als kers op de taart, zat ik op de terugweg ook nog in de allerlaatste Boeing 747 vlucht vanaf Sint Maarten,” zegt Dennis al stralend.

Lufthansa Boeing 747 line-up

Na een dagje fotograferen neemt hij zeker zo’n tweehonderd tot duizend foto’s mee naar huis. “Die pluis ik uit op kwaliteit. Sommige zijn in de haast genomen en daardoor onscherp, en dat maakt dat het gros in de vuilnisbak belandt.” Wat de meeste mensen niet weten is dat Dennis kleurenblind is. “Af en toe schakel ik nog wel eens een hulplijn in als het gaat om de kleurgebruik en witbalans.” Toch weet hij ondanks dit, alsnog een fantastische plaat neer te zetten. Chapeau.

Stylist Fela over de werken van Dennis Janssen: "Een musthave voor de vliegtuigliefhebber!"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Dennis Janssen!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #4