Met zorg en liefde gemaakt

In het Gelderse stadje Hattem vinden we het atelier van Angela Peters. Naast haar werk als beeldend kunstenaar en illustrator werkt ze als kunst docent in het voortgezet speciaal onderwijs, geeft ze teken en schilder workshop én in februari 2020 opent ze haar galerie winkel. Hoog tijd om meer over Angela te ontdekken.

Angela weet al lange tijd dat ze de kunstrichting in wilde gaan. Ze heeft in 2013 de bachelor Fine Art en Design in Education afgerond. “Toen is mijn kunstenaarschap begonnen,” vertelt ze ons. “In eerste instantie lag mijn focus op de mens, die ik overigens nog steeds graag schilder. Maar nadat ik samen met mijn vriend een boek over de natuur en het buitenleven ben gaan maken, ben ik begonnen met illustraties en kunstwerken van planten en dieren”.

Wie vroeger de mooiste bladeren uit het bos koos en deze dagenlang in een boek verstopte om zo een prachtig gedroogd exemplaar te creëren, zal vast onder de indruk zijn van de prints van Angela Peters. “Ik ben gefascineerd door de kleuren, structuren en vormen uit de natuur. Voorbij het oppervlakkige kijken en inzoomen op de details”.

Door het kijken op deze manier naar de natuur is er een hedendaagse kunstzinnige versie ontstaan van het herbarium of de bekende botanische tekeningen. Het zoemt in op de details van planten en dieren maar wel met een losse Wabi Sabi stijl, waarin toevallig heden, de natuur, het imperfecte en de gelaagdheid samenvallen. Vanaf nu noemen we het Natuurlijk Angelart.

“Hoe een print tot stand komt? Van te voren bedenk ik een thema. Vervolgens ga ik werken aan een plantenserie, vogelserie of mottenserie. Dan ga ik op zoek naar kleurencombinaties. Wat past goed in een serie. Ik maak beeld schetsen en materiaal schetsen en wanneer ik blij ben met de uitkomst dan ga ik aan het werk met het eindwerk. Een deel van het werk bewerk ik digitaal na, sommige ‘foutjes’ haal ik weg, maar laat er vaak ook wat zitten. Dit zorgt voor het losse, imperfecte handmatige, daar houd ik van.”

Haar werk is ook opgemerkt door vtwonen stylist Marianne.“Het werk dat Marianne heeft gekozen, Fluitekruid, is tevens ook mijn favoriete beeld. Dit is een voorbeeld van een werk dat in 1 druk laag “af” was. Bij sommige werken ga je er aan door, terwijl je eigenlijk had moeten stoppen. Of een extra laagje doet het werk juist goed. Maar dit werk was gelijk “goed” en daardoor heeft het voor mij een poëtische betekenis.”

Angela maakt niet alleen met zorg prachtige beelden, ze is in het algemeen een zorgzame vrouw. “Ik zorg graag voor mensen, of het nou gaat om mensen een geluksgevoel te geven doordat ze trots zijn op wat ze maken in de workshops of lessen, of dat ik voor een groep vrienden of familie kook, of straks taart en koffie serveer in de galerie winkel. Ik vind het fijn als mensen een blij gevoel krijgen.” Daarom is haar beroep als docent in het speciaal onderwijs op haar lijf geschreven. “Ik ga liever op zoek naar wat leerlingen wél kunnen in plaats van wat ze niet kunnen.”

Stylist Simone over de werken van Angela Peters: "De rijke details, de eigentijdse uitvoering van klassieke botanische prenten, in combinatie met een duidelijke eigen stijl, maken mij groot fan van haar werk."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Angela Peters!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #6