Mooie publicatie voor ‘onze’ Merijn van Donker Utrecht in SHUTR Magazine

“Een fotoproject begint met een idee. Daarmee gaat de fotograaf aan de slag en gaandeweg neemt zijn serie vaste vorm aan.” Merijn staat met zijn fotoproject Donker Utrecht in de laatste editie van Shutr Fotomagazine. Een zeer mooie en welverdiende publicatie!

Nog niet bekend met het magazine? Neem het de volgende keer mee als je voorbij een winkel loopt.

Sinds drie jaar belicht fotograaf Merijn van der Vliet na zonsondergang allerlei plekken in Utrecht. Hij legt deze plekken vast in het door hemzelf bestempelde ‘magisch blauwe kwartiertje’: het deel van de avondschemering waarin de lucht in korte tijd diep donkerblauw kleurt.

“Op een gegeven moment ontstaat dan een prachtige balans tussen hemellicht en kunstlicht uit gebouwen en op straat”, verklaart Van der Vliet. “Dat is voor mij het moment om af te drukken.” Vijf minuten later is de lucht alweer te donker en steken gebouwen minder mooi af, aldus de Utrechter. Het is die vluchtigheid die het project Donker Utrecht voor hem interessant maakt. “Het geeft me een drang om dat moment vast te leggen en daarmee ook aan anderen te tonen hoe mooi die plek dan is. Er is maar één moment per dag – ik ben geen ochtendmens – om een nieuwe schemerfoto te maken.” Het opbouwen van een grote serie kost door deze beperking dus veel tijd, maar wordt voor de maker daardoor ook extra waardevol.

De beelden kenmerken zich door hun kleurrijkheid en een zekere verstilling. Mensen tref je er weinig, alleen al door de lange sluitertijden. Van der Vliet wacht liever tot iedereen weg is en de stad weer van hem is. Donker Utrecht is bedoeld om de diversiteit van de stad te laten zien, want die is volgens hem “veel meer dan de Oudegracht en de Dom”, al slaat hij deze bekende plekken in de historische binnenstad zeker niet over. Hij gaat zolang door met het project als hij er plezier aan beleeft en nog plekken kan ontdekken die in de reeks passen. Uit de positieve reacties op Facebook haalt Van der Vliet veel motivatie.

Bekijk de shop van Merijn met de complete Donker Utrecht collectie.


Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #4