Oh kom er eens kijken… naar de zoekplaten van Ruben Wester

Wie zoet is krijgt aanstaande zaterdag vast wat lekkers, als Sinterklaas in Dokkum van de stoomboot stapt. Wat dat betreft heeft Ruben Wester niets te vrezen, want Ruben maakt echt de meest geweldige Sinterklaasprints waar je uuuuuuren naar kunt kijken.

“Tekenen doe ik al van jongs af aan, soms super fanatiek en soms wat minder, maar wel altijd met gedreven passie.” En hij is niet de enige in de familie die graag in de potlood klimt. Zijn eeneiige tweelingbroer Hugo doet precies hetzelfde in precies dezelfde stijl. Wat zal hun moeder trots zijn.
“Mijn tweelingbroer is een tijdje geleden begonnen met het tekenen van een zoekplaat, namelijk ‘Stierenrennen’. Zijn zoekplaat vond ik gelijk erg gaaf gelukt en vanwege onze broederlijke competitie dacht ik dat ik dat tenminste ook zou moeten kunnen maken.” Wij kunnen zeggen dat die competitie geslaagd is, en dat zowel Ruben als Hugo de winnaars zijn. Want hoe cool zijn hun werken!
Op de ‘Intocht van Sinterklaas’ valt van alles te zien. Sinterklaas zit met zijn boek in de hand op een podium te luisteren naar zingende kinderen, terwijl de pieten hun best doen om de pakjes door de schoorsteen te krijgen. Amerigo knabbelt aan iets lekkers en de stoomboot ligt in de haven.

Het duurt ongeveer een half jaar voordat de afbeelding klaar is, want hij werkt er niet full-time aan. “Overdag werk ik namelijk bij Waternet, het watercycli bedrijf van Amsterdam. Ik ben afgestudeerd als Hydroloog, ofwel Waterkundige, en werk aan projecten in Afrika waardoor ik soms wat langer van huis ben.”

Intocht van Sinterklaas van Ruben WesterIntocht van Sinterklaas

Rubens tekenstijl lijkt op die van Jan van Haasteren, die we kennen van de puzzels. Maar heeft ook wat weg van Martin Handford die bekendheid heeft gekregen met de eindeloze zoektocht naar Wally met Waar is Wally? (Where’s Waldo?). “Zijn ogenschijnlijk simpele tekeningen zijn echt fantastisch” zegt Ruben.

De ideeën voor een zoekplaat komen vrij gemakkelijk, het netjes uitwerken van de personen in een goede compositie, perspectief en verhouding is het lastigste en vergt veel tijd. “Het is een heel gedoe om alles netje uit te werken, maar het lukt en het eindresultaat is erg gaaf.” De afbeelding tekent hij op papier met potlood, vervolgens trekt Ruben het over met pen en digitaliseert het werk. Daarna kleurt hij het op de computer in. Broer Hugo heeft een andere techniek; hij kleurt de afbeelding in met stiften en digitaliseert het werk als het af is.

ruben wester detailDetail uit ‘Intocht van Sinterklaas’

Op de vraag Wat moeten de lezers van deze blog nog meer van je weten? geeft Ruben een kort en krachtig antwoord “Ik heb mezelf ook uiteraard ook afgebeeld in mijn tekening… succes met zoeken”.

Benieuwd naar de zoekplaten van Ruben Wester? Bezoek Ruben zijn shop

wester


Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #6