Op reis met Juriaan Wossink

In het dagelijks leven is de Juriaan Wossink Business Analyst bij een grote financiële instelling en fotografie is zijn grote hobby. We zijn benieuwd naar Juriaan en reizen af naar Utrecht. Hij woont samen met zijn vriendin in een mooi appartement met een hip zwart-wit interieur en een waanzinnig uitzicht over de stad.

Juriaan komt uit een creatieve familie. Zijn moeder is kunstenares dus eigenlijk kunnen we wel stellen dat de beeldende kunsten er met de paplepel zijn ingegoten. Echter begon het voor Juriaan niet met fotografie maar verrassend genoeg met tekeningen. “Dat klopt,” begint hij. “Later heb ik een analoge camera gekocht. Dus dan moest je wel eerst het rolletje eerst ontwikkelen voordat je het eindresultaat zag en dat duurde nog best wel lang. Daarom maakte ik liever tekeningen.”

Op een dag kwam een fotograferende collega met de tip om iets met zijn foto’s te gaan doen, bijvoorbeeld het plaatsen op een fotowebsite of meedoen met een fotoclub. Deze steengoede tip nam Juriaan ter harte en hij pakte de draad gelijk op. Want ja, met de digitale camera’s van nu hoef je niet meer zo lang op het eindresultaat te wachten als vroeger. “Uiteindelijk ben ik gaan fotograferen voor beeldbanken en Werk aan de Muur,” zegt hij. Juriaan is kritisch op zijn werk. “Je kunt je eigen werk nog zo goed vinden, maar als niemand het van je koopt, dan was het blijkbaar toch niet goed genoeg. Dat was voor mij een drijfveer om meer op de techniek te gaan letten. Daarnaast ben ik beter en anders gaan kijken en veel blijven fotograferen, want door het gewoon te doen, leer je ook heel veel.”

Het liefst maakt Juriaan foto’s op een mooie een locatie in het buitenland. “De reis die ik naar Nepal heb gemaakt heeft veel indruk gemaakt en dat heeft gemaakt dat ik veel meer ben gaan reizen en dus ook meer ben gaan fotograferen. Ook houd ik van bijzondere locaties als Prypiat, wat nabij Tsjernobyl ligt, maar ook mijn thuisstad Utrecht is nog altijd mijn favoriet.” Wanneer Juriaan op zo’n pracht locatie is, zal hij op zoek gaan naar dat ene pareltje. “Dan probeer ik een grafisch beeld vast te leggen en de sfeer in het beeld te vangen. Daarbij zijn de timing en het weer ook twee belangrijke factoren. Idealiter check ik vooraf waar en wanneer de zon onder gaat en wat voor een weer het de komende dagen zal worden. En ook waar de zon op en onder gaat, wat goede uitzichtpunten zijn en in hoeverre de gebouwen verlicht zijn. Op basis daarvan beslis ik op welke dag ik ga fotograferen en de locatie.” Als hij tevreden is met de foto’s dan keert hij huiswaarts alwaar hij de foto’s door een fotobewerkingsprogramma haalt. “Alle foto’s worden nabewerkt zodat de kleuren en de belichting overeenstemmen met de beleving van dat moment,” zegt Juriaan.

Albarracín bij zonsondergang

Zijn favoriete werk is Albarracín bij zonsondergang en daar heeft hij een verhaal bij. “Twee jaar geleden zijn we met vrienden naar een klimgebied in Spanje geweest. Het was een schitterend gebied, maar de grote verrassing was het stadje in de buurt: Albarracín. Albarracín is een prachtig middeleeuws vestingstadje met nauwe, kronkelende straatjes, en een imposant kasteel. Het is prachtig hoog gelegen in de lus van een slingerend riviertje. Dit is echt een aanrader voor iedere fotograaf! Terwijl mijn vrienden warm in een café zaten, stond ik met mijn camera en statief op de berghelling in de kou!”

Stylist Lianne over de werken van Juriaan Wossink: "Als je zijn werken bekijkt, dan krijg je spontaan zin om op vakantie te gaan. Albarracín staat al op ons lijstje!"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Juriaan Wossink!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #6