Samen staan ze sterk!

Ze kennen elkaar van de Kunstacademie in Zwolle, waar ze bij elkaar in de klas zaten. Het klikte gelijk tussen Elvera Goedhart en Carlijn Seves en daarom is het geen wonder dat de twee beste vriendinnen werden. Samen vormt het duo Goed Blauw en vertellen ze ons in deze blog hun verhaal.

In 2011 zijn de dames afgestudeerd in de richting Illustratie en daarna bleven ze vriendinnen. Het leven ging door en uiteindelijk kregen ze ieder huisje, boompje, baby. “Het leuke is,” begint Elvera, “onze kinderen zijn ook nog hele goede vriendjes. Dus naast het samenwerken worden er ook heel veel gezellige kopjes koffie gedronken.”“En Ikea-ontbijtjes gedeelt,” lacht Carlijn.

Drukte in de Jungle
Het idee voor Goed Blauw ontstond toen de kinderen geboren werden. Carlijn vertelt: “We zochten naar leuke kunst voor op de kinderkamer, maar we waren niet heel enthousiast over het aanbod.” Met hun achtergrond kan het dan ook niet anders dat ze zelf besloten om iets te maken. “Naast dat het erg leuk was om te doen, bleek er ook animo voor te zijn. Sindsdien bestaat Goed Blauw”.

De stijl van Goed Blauw is grafisch, kleurrijk en verhalend. We zien veel kleurrijke details van de natuur op een vrolijke manier in een eigen stijl. “We maken een combinatie van handwerk en digitaal werk,” legt Elvera uit. “We vinden het belangrijk dat je het handwerk terug ziet in het eindresultaat omdat dit een heel warme sfeer geeft.” We bekijken een werk met daarop een stoere brandweerauto die met spoed op weg is een brandje te blussen. Hij rijdt door een landschap met hoge bomen, over de bergen naar het kasteel. In dit werk zien we duidelijk wat Elvera bedoelt; krachtige potloodstreken die netjes uitgeknipt zijn en samengesteld in een toffe compositie. “We zijn altijd aan het kijken hoe we weer andere materialen kunnen gebruiken in ons werk. Als we een tijdje met acrylverf of linoleumdruk hebben gewerkt, dan gaan we kijken wat we kunnen doen met krijt en zo komen we steeds weer op nieuwe dingen.” zegt Carlijn. “En verf alleen al is op zoveel verschillende manieren te gebruiken!” voegt Elvera eraan toe. “Het leukste van ons werk is dat wij bedenken waar we zin in hebben en vervolgens gaan we dat ook doen. Zo hebben we posters gemaakt over de jungle, de ruimte, dieren en auto’s.” Uitgebreide prints met veel elementen schetsen ze van te voren ruw uit, zodat ze precies weten wat ze waar willen hebben en hoe de compositie zal worden. Dan gaan ze op zoek naar voorbeelden of maken bijvoorbeeld foto’s van verschillende dieren en planten en bedenken dan hoe het eindresultaat mag gaan worden. De dames verdelen de taken goed. “Carlijn maakt bijvoorbeeld de achtergrond en ik maak dan het dier. We verdelen de rest, en als alle losse elementen dan af zijn,” zegt Elvera.

Met het werk Het Jungleleven hebben Carlijn en Elvera een speciale band. “Dit is het tweede werk dat we samen maakten en we zijn hier uuuuuren mee bezig geweest.” zegt Carlijn. “Het was een leuke maar pittige klus om alles in elkaar te zetten zodat het een goed plekje heeft. Maar het is gelukt en we vinden het nog steeds gaaf hoe de print verdeeld is in het onder- en bovenwater tafereel.”

Exclusief voor werk aan de muur
Speciaal voor jou als volger van Werk aan de Muur hebben de dames een prachtige kinderkunst collectie gemaakt, alleen verkrijgbaar via Werk aan de Muur! De ontwerpen zijn geïnspireerd op de Urban Jungle trend die je in veel wooninterieurs terug ziet. De kleurrijke, levendige illustraties geven je het gevoel alsof je in de jungle waant vol met bomen, planten en dieren. Naast deze geweldige ontwerpen, hebben ze ook perfect ingespeeld op de formule 1 die in Zandvoort gaat plaatsvinden. Fan van autoracen? Dan zijn deze ontwerpen niet te missen!

Stylist Lianne over de werken van Goed Blauw: "Een leuke aanvulling op de kinderkamer!"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Goed Blauw!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #6