Scandinavische reizen aan je muur

De passie van de Duivense Arnold van Wijk ligt vooral bij landschapsfotografie. En dan de Scandinavische landen in het bijzonder. Wij geven hem groot gelijk, want het is er prachtig.

In het dagelijks leven is Arnold werkzaam in de ICT en dat maakt dat hij minder tijd heeft om er echt op uit te gaan. “Dus voor mij zijn fotoreizen een enorme uitlaatklep. Zo kan ik helemaal in mijn passie opgaan,” begint hij. Het heeft Arnolds voorkeur om zo’n twee à drie keer per jaar zoiets te organiseren. Alleen of met een leuke groep. “Vorig jaar ben ik ben ik naar Sicilië geweest, naar de Noorse Lofoten en Schotland. Maar het vaakst ben ik in IJsland te vinden. Maar liefst zeventien keer.”

Arnold noemt IJsland een fantastisch land. “Het is een heel fotogeniek land, en ik kan heel erg genieten van de sfeer en de mensen. Ook heeft elk seizoen haar charme en dat heb ik vaak mogen ervaren.”

Zijn eerste bezoek aan IJsland was in het jaar 1988. “Toen was het nog niet ontdekt door het massatoerisme, dus je kon er dagenlang lopen zonder ook maar iemand tegen te komen. Dat is vandaag de dag wel anders. Maar het blijft een erg boeiend land dat enorm veelzijdig is en waar de rust zeker nog te vinden is àls je de plekjes kent.”

Brooklyn Bridge

“Ik heb mijzelf tot doel gesteld om zoveel mogelijk tijd te besteden in het veld en zo min mogelijk achter de computer. Dat houdt in dat ik mijn foto’s voor 90% heb gemaakt zoals ik ze wil hebben en de laatste 10% overhoudt voor de nabewerking.”

We vragen Arnold om zijn favoriete werk en hij zegt vastberaden: “Dat is natuurlijk Eiders Iceland.” Het is een minimalistische, strakke plaat waarop enkel wat silhouetten van wat vliegende eenden zichtbaar zijn. Een gestreepte reflectie verraadt dat de dieren boven het water vliegen. “Het is een beeld van een stel Eidereenden welke ik in 2012 fotografeerde aan de oostkust van IJsland. Het was erg mistig die ochtend en ik was bij een meertje en er waren er honderden van bij elkaar. Zelf heb ik het werk op aluminium dibond en dat is echt waanzinnig mooi. Het lijkt haast wel een pentekening.”

Stylist Fela over de werken van Arnold van Wijk: "Wanneer je thuis last hebt van een storende galm, kun je een werk van Arnold bestellen als print op akoestisch doek. Ook voor wandvullende formaten!"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Arnold van Wijk!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #4