The blue hour

Nu de dagen korter zijn en de nachten langer, trekken we allemaal massaal naar binnen. Lekker warm thuis is immers beter dan buiten in de kou. Het moment dat de zon onder gaat is voor Merijn van der Vliet, de fotograaf achter Donker Utrecht, het moment om de camera te pakken en eropuit te gaan. “Want dan is lucht net niet meer helder blauw, maar ook zeker nog niet volledig donker,” zegt hij. Dan kleurt de lucht donkerblauw en ontstaat er een prachtige balans tussen hemellicht en kunstlicht. Fotografen noemen dit ook wel het blauwe kwartier. Merijn neemt ons mee met een wandeltocht naar de mooiste straten die Utrecht rijk is. Wandel je met ons mee?

Oudegracht in Utrecht met Gaardbrug

Merijn is geboren en getogen in Utrecht en zijn liefde voor deze stad en zijn liefde voor de camera brachten hem op het briljante idee om deze samen te brengen onder de naam Donker Utrecht. “Het Donker slaat op de schemering waar ik zo van houd,” begint Merijn. “In de schemering veranderen plekken van mooi naar fantastisch mooi en dat is hetgeen wat ik wil laten zien met mijn werken.”

In zijn ogen ontstaat een sprankeling als hij begint te vertellen over Utrecht. Merijn begint vol overtuiging: “Utrecht is gewoon een fantastische stad. Het heeft een karakteristiek oud centrum met prachtige grachten en de Domtoren als het middelpunt en symbool van de stad. Maar ook verder weg vind je prachtige oude architectuur, bijvoorbeeld in de vorm van watertorens en molens. Daarnaast is Utrecht volop in ontwikkeling. Binnen een paar jaar is er een heel nieuw stationsgebied uit de grond gestampt, met iconische plekken als het nieuwe station, het Stadskantoor en TivoliVredenburg.

Veel tijd om te fotograferen is er niet, want the blue hour duurt slechts vijftien minuten. Het moment waarop alles klopt en haast perfect oogt, is ook zo weer voorbij. En dat vindt Merijn een mooie uitdaging. “De vluchtigheid maakt de foto alleen maar specialer.” Daarom gaat hij goed voorbereid op pad met twee potentiële droomlocaties voor het perfecte plaatje. “Die locaties liggen dan bij elkaar in de buurt, meestal heb ik een favoriet, maar die beoogde plek kan afvallen doordat er bijvoorbeeld net een gebouw in de steigers staat of een lelijk bestelbusje in de weg staat. Dan kies ik voor optie twee.”

Sol Lumen gezien vanaf de Neudeflat in Utrecht

Utrecht is mooi in elk jaargetijde en elke weersomstandigheid, dus ook in de sneeuw. Alle verschillen in weer en seizoen brengen Merijn een compleet nieuw Utrechts decor. “Een verlaten, besneeuwde Oudegracht met kale bomen oogt natuurlijk totaal anders dan een Oudegracht op een zwoele zomeravond, met mensen op terrasjes aan het water.”
Besneeuwde binnenstad van Utrecht

Stylist Fela over de werken van Donker Utrecht: "Wat een gezellige stad heeft hij neergezet in deze fotoserie. Leuk idee voor een weekendje weg."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Donker Utrecht!


Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #4