Van passie naar beroep: Marcel Witte

Hoe geweldig is het, als je van je hobby je beroep kan maken. Je staat ‘s ochtends op en moet niet meer naar je werk, maar je mag eindelijk weer de hele dag door leuke dingen doen. Marcel Witte (48) uit Alkmaar is the lucky guy die het roer omgooide.

Waag Alkmaar van Marcel Witte

Ruim twintig jaar heeft Marcel gewerkt als Controller bij diverse internationale bedrijven. “Ook leuk,” begint hij, “maar fotografie was wel echt mijn passie”. En die passie groeide met de jaren. “Als ik fotografeer, ben ik volledig in mijn element en vergeet ik de wereld om mij heen.” Naar aanleiding hiervan deed Marcel iets waar velen slechts van dromen; hij waagde de gok, sprong in het diepe en besloot fotograaf te worden.

Inmiddels zijn we enige tijd verder en aardig wat ervaringen rijker. Marcel verdient zijn brood met fotografie en das een lekkere boterham. “Ik heb een eigen studio voor fotoshoots, maar trek er ook graag op uit om landschappen en steden te fotograferen. Ook geef ik workshops in bijvoorbeeld avondfotografie.” En als hoogtepunt verkoopt hij ook zijn werken bij Werk aan de Muur, daar zijn we blij mee.

Texel on fire

Dat fotografie niet een druk op de knop is, is voor ons wel duidelijk. Marcel trekt vooraf altijd een plan, zo kiest hij van te voren de locatie en checkt hij de weerapps op zijn telefoon. Super handig, zo weet hij precies waar de wind vandaan komt en hoe laat de zon op of onder gaat. “Ik hoop altijd op wat wolken in de lucht, dat geeft de foto net dat beetje meer pit en maakt de zonsondergangen veel interessanter”.

Marcel is erg kritisch op zijn foto’s en legt de lat hoog. “Als de foto het niet heeft, dan ga ik terug naar de locatie en schiet ik hem opnieuw, totdat het perfect is.”
Veel van zijn foto’s zijn geschoten in directe omgeving. “In Noord-Holland heb je veel mooie steden zoals Alkmaar, Amsterdam en uiteraard hoofdstad Haarlem.” Verder beschikt Noord-Holland over de mooiste stranden en prachtige polderlandschappen met veel water en molens. “Dit is mijn voornaamste jachtgebied”, legt Marcel uit en water is een terugkerend thema. “Ik heb een voorliefde voor reflecties, door de herhaling in het beeld is het net alsof je de de stad of het landschap een spiegel voorhoudt.”

Molen van Piet

Molen van Piet is er zo eentje. We zien enkele bomen netjes op een rij, bedekt met een laagje poedersuiker. Daarachter een opgelichte molen, waarin, zoals de titel van de foto ons doet vermoeden, de familie Piet woont. “Dit was een prachtige, bladstille winteravond in Alkmaar en het water was zo ontzettend stil dat er een geweldige reflectie was ontstaan.”

Stylist Simone over de werken van Marcel:
“Prachtig kleurgebruik en verrassende composities. Ik ben verkocht!”

Benieuwd naar meer? Klik hier om alle werken van Marcel Witte te zien


Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #4