Grenzeloos beroemd

De afgelopen week hebben we jullie alvast enthousiast gemaakt over het werk van Michiel Buijse dat reeds is geveild via Serious Request. 3FM heeft weer een mega actie bedacht en wij zijn blij dat we een steentje hebben mogen bijdragen. Het kunstwerk is namelijk voor maar liefst € 605,- over de toonbank gegaan en dat is natuurlijk elke cent dubbel en dwars waard, vinden wij.

Amsterdam Red Lights
De kans is groot dat je het door Nothing But Thieves gesigneerde exemplaar niet hebt bemachtigd. Maar geen zorgen, het werk is gewoon alsnog bij ons te koop, dan wel zonder handtekeningen, maar wel in een formaat dat in jouw interieur past. En mocht je nog eens een concert van Nothing But Thieves bijwonen, neem je canvas mee en vraag een handtekening!

Tijdens de 3FM Exclusive met Nothing But Thieves signeerde de Britse band dit canvas met de foto van Michiel Buijse, waar ze een speciale band mee hebben: “I left my heart in Amsterdam, where I could dream and nights were long.” De band Nothing But Thieves bestaat uit schoolvrienden Conor Mason, Joe Langridge-Brown , Dominic Craik, Philip Blake en James Price Conor. De Britse alternatieve rocksensatie brak in 2014 door met de track ‘Itch’ waarna de band de ene na de andere hit scoorde. Ongetwijfeld heb je de nummers ‘Amsterdam’ en ‘Sorry’ wel eens voorbij horen komen. Het geveilde canvas werd hoogstpersoonlijk gesigneerd door Conor, Dominic en Joe. Het opgebrachte bedrag werd verdeeld over de drie goede doelen waarvoor 3FM dit jaar streed.

Om dit heuglijk feit te vieren zijn we op bezoek geweest bij fotograaf Michiel Buijse, de creatief achter deze fantastische foto, en hij geeft ons een sneak peek achter de schermen.

Michiel ontvangt ons met open armen en vertelt enthousiast: “De foto is gemaakt toen ik mooie locaties aan het zoeken was in Amsterdam. Deze plekken zou ik dan tijdens een workshop avondfotografie bezoeken.” Al lopende langs de Amsterdamse grachten, kwam hij uit op dit stukje aan de Singel. Wat hem meteen opviel is dat langs dit stukje gracht geen bomen staan en het dus een mooie kijk geeft op de karakteristieke Amsterdamse grachtenpanden. “Klopt, en als je goed kijkt, dan zie je dat de middelste grachtenpanden kleiner zijn dan de buitenste.” Dan wijst Michiel naar een van de middelste huizen, die er qua licht het meest uitspringt. “Hier waren ze toen aan het restaureren en hadden ze van die grote bouwlampen. De variëteit van de huizen geeft echt dat typische beeld van Amsterdam weer. Geen enkel pand is hetzelfde.”

Naast de werken van Amsterdam heeft hij meer stedelijke pareltjes voor ons in petto. Michel komt uit Tilburg, is een grote, stoere kerel en atletisch gebouwd. Na de middelbare school ging hij bij de Luchtmacht. “Maar ik ben wel altijd met fotografie bezig geweest, hobbymatig. Dat begon al op de middelbare school,” vertelt hij. “Toen was ik dertien, en leerde ik diverse fototechnieken en ontwikkelden we zelf de rolletjes. Dit was allemaal zwart-wit.” Tijden zijn veranderd en de hedendaagse wereld van fotografie is haast niet meer te vergelijken met de analoge fotografie zoals we het ooit kende. “Wat mij na al die jaren erg aanspreekt is de avondfotografie. Spelen met het licht is voor mij het leukste dat er is want een stad verandert ‘s avonds helemaal wanneer de lampen aangaan. De sfeer voelt gewoon echt anders,” zegt Michiel vol passie en enthousiasme. Inmiddels is hij werkzaam als Media Supplier bij Topr, een bedrijf dat promotiemateriaal levert aan makelaars. Denk hierbij aan fotograferen, filmen en plattegronden maken van woningen.

Amsterdam

Een van Michiels favoriete werken is deze van Amsterdam.
Deze foto heeft hij in drie kwartier gemaakt. Das best lang, en wij weet ons te vertellen hoe hij dit gefixt heeft. “Ik heb de HDR techniek gebruikt,” begint hij. Een HDR-foto is een foto gemaakt uit verschillende foto’s die elk apart belicht zijn. “Deze foto bestaat uit drie elementen, namelijk de lucht, het water en de gebouwen. Voor de foto van de lucht was het belangrijk dat wolken en de zonsondergang er mooi op kwamen. Mijn bedoeling bij het water is dat het water gladgestreken lijkt, dus ik heb de lens lang open gelaten zodat er beweging in het water zit. Om de gebouwen er mooi op de krijgen, moest ik zeker veertig minuten wachten tot de lampen aangingen.” Eenmaal in bezit van de drie foto’s ging hij thuis in Tilburg aan de slag met Photoshop en legde ze op elkaar. Zo heeft hij het beste uit alle drie de foto’s naar boven weten te halen. We love it!

Eiffeltoren vanaf het Tracodero
“Zo ben ik ooit naar Parijs gereden om daar een bevriende reisfotograaf, die daar twee dagen was, te ontmoeten. Samen hebben wij daar toen een avond in Parijs gefotografeerd. Hierdoor kan je de van elkaar geleerde technieken weer toepassen op je eigen werk en zo je eigen stijl vormen.”

Stylist Simone over de werken van Michiel Buijse: "De Amsterdamse grachtenpandjes brengen echt een warme sfeer met zich mee en maken je huis lekker knus. Met onze app kun je zien hoe het geveilde werk staat in jouw interieur"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Michiel Buijse!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #4