Ronald Jumbotron beeldmakers

De gecontroleerde chaos van Ronald

We reizen met Ronald mee in zijn fotografie avontuur. Die begon met een jaarlijkse vakantiereportage van zijn reizen, maar ontwikkelde zich gelukkig door tot een structurele bezigheid. Woonachtig bij misschien wel het mooiste bos van Nederland, het Speulderbos, besefte Ronald dat hij ook niet altijd ver hoeft te gaan om fotogenieke plekken te vinden. Ga je mee op reis?

Over Ronald

WERKT In de Signbranche IS een verzamelaar van LP's, Toeristische (stads) plattegronden, reisgidsen en fotoboeken uit het voormalige Oostblok WOONT vlakbij het Speulderbos SHOPNAAM Rosstek, wat al zijn alter ego was voordat het internet gemeengoed was

Vliegensvlug

We gaan terug naar de jaren '90 waarin Ronald begon met het vastleggen van vliegtuigen op airshows met zijn Oost-Duitse spiegelreflexcamera. Hij vertelt: "Je had geen controle over het ontwikkelen, het duurde lang en het was duur. Ik had al snel door dat dit niet mijn ding was." De digitale camera's en smartphones passen beter bij Ronald. Vooral op reizen maakte hij veel foto's, heel veel foto's. En toen kwam het keerpunt. "Ik liet mijn laatste vakantiefoto aan iemand zien en toen zei ik: "Laatste foto, volgend jaar weer meer." De reactie hierop zal ik niet meer vergeten, dat was namelijk iets in de trant van: Jammer, waarom dan pas?!""

Treinleven

"De reizen die ik maakten waren voornamelijk treinreizen door Oost-Europa, het voormalige Sovjetunie. Bijna alles was vooraf gepland, en dan moet je ook maar geluk hebben dat je op het juiste moment op een fotogenieke plek bent. Ik woon vlakbij het Speulderbos en ik realiseerde mij toen dat er in Nederland genoeg plaatsen zijn waar ik het hele jaar door, voornamelijk in het weekend, kan fotograferen." En zo breidde Ronald zijn collectie uit met foto's gemaakt in eigen land. Of het nu een landschap is, of speelgoed in een kringloopwinkel, als het maar beeld maar spreekt.

"Als ik ergens heen ga dan Google ik de plek van tevoren. Zo krijg ik een beeld wat er te zien is, hoe ik daar kan komen en of de kans groot is dat ik er mooie beelden kan maken."

De juiste beleving vinden

Het belangrijkste voor Ronald is dat het eindresultaat interessant moet zijn. "Zelf foto's ontwikkelen vanaf een digitaal negatief is een op zichzelf staand proces. Je kan ook andere foto's ontwikkelen. Maar de kracht zit hem in het beeld zo te krijgen, precies zoals je het beleefde bij het fotograferen. Als dat lukt, geeft dat mij voldoening." Het bewerkingsproces is bij iedere foto anders. "Soms hoeft er bij een foto alleen wat oneffenheden worden weggewerkt. Een andere keer ben je lang bezig met het nabewerken en word het dus niet zoals ik het beleefde en is het eindresultaat niet interessant genoeg." Voor Ronald geen verspilde energie: "Ik zie het als een leerproces voor een andere foto".

"Twijfel je om een werk te publiceren bij Werk aan de Muur? Wacht een paar dagen met publicatie, en kijk er dan nog eens naar. Voordat ik mijn foto's bij Werk aan de Muur plaats, is één van mijn criteria: oké mooie foto, maar zou ik het ook zelf groot aan de muur hangen?"

Een beeld om bij weg te dromen

Ronald is heel bewust bezig met het selectieproces. "Als maker heb je met een werk een bepaalde binding, of anderen dat gevoel ook zullen ervaren is moeilijk te bepalen. Maar als ik het zelf al niet voel, publiceer ik het ook niet." Benieuwd naar Ronald's favoriete werk? "Dat is "Soomaa Nationaal Park". Deze foto is genomen tijdens een fietsvakantie in Estland 2019. De trip en het bezoek aan het park waren van tevoren tot op de dag gepland. Deze wandeling over een vlonderpad zou hele mooie foto's kunnen opleveren, had vooronderzoek geleerd. Een uur eerder was het onbewolkt, een uur later volledig bewolkt. Het kleurenpalet knalt uit het scherm, maar complementeert. Overal gebeurt wat, maar het geheel is in evenwicht. Dit is een beeld om bij weg te dromen.

"De kracht zit hem in het beeld zo te krijgen, precies zoals je het beleefde bij het fotograferen. Als dat lukt, geeft dat mij voldoening."

Russische landschilders als inspiratiebron

Wellicht verrassend, maar het zijn niet fotografen, maar juist schilders die Ronald inspireren. "De helde kleuren van Vincent van Gogh hebben mij altijd aangesproken. Ook was ik erg onder de indruk van een tentoonstelling van Russische landschilders in 2004 in het Groningers Museum. Er hingen onder andere manshoge schilderijen met immense bomen. Heel indrukwekkend."

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Ronald Kosters te gaan.

Je vindt de werken van Ronald in de volgende collecties

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Feestdagen tip: geef een kadobon!

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails