foto van kunstenares laura vink met haar fotokunst

De magische foto's van Laura Vink

Op haar zeventiende verjaardag kocht Laura haar eerste digitale camera. “Ik fotografeer dus al mijn halve leven”, lacht Laura. “Het allerliefste fotografeer ik natuur en landschappen, in Nederland en op reis. Reizen en fotografie zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden."

Laura Vink in beeld

Laura Vink is landschaps- en natuurfotograaf bij Werk aan de Muur. Een foto is voor haar geslaagd als het hele plaatje klopt, dus het licht, compositie en omstandigheden. Bekijk de video om Laura nog beter te leren kennen.

Het gouden uurtje

Laura houdt van kleurrijke foto's en fotografeert daarom ook graag zonsopkomst en zonsondergangen. “Geen enkele zonsopkomst of zonsondergang is hetzelfde”, vertelt ze. “En de kleuren in de lucht zijn vaak echt spectaculair: rood, roze, paars, oranje, geel. Ik denk niet dat ik daar ooit genoeg van krijg. Een ander moment waarop ik graag fotografeer is het gouden uurtje. Dit is het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. De zon geeft dan een warme gloed aan het landschap, dat vind ik heel fotogeniek. Als ik m'n 'wensenlijstje' voor een mooie foto compleet wil maken, dan heb ik daarnaast ook nog een mist- of nevellaagje in het landschap. Dat geeft de foto in mijn ogen altijd iets extra's. Een beetje magie.”

Jarenlange ervaring

Op de vraag hoe ze te werk gaat, denkt ze even na. Laura: Soms heb ik een specifieke foto in mijn hoofd, maar soms kom ik de foto 'gewoon' tegen. Als Ik een specifieke foto in mijn hoofd heb, dan probeer ik te plannen of voorspellen wanneer ik de juiste weer- en lichtomstandigheden heb. Door ervaring weet ik bijvoorbeeld dat als een zonnige dag gevolgd wordt door een koude en heldere nacht de kans heel groot is dat er de volgende dag een nevellaagje boven boven een vennetje, watertje of weiland is. Dat zijn dus ochtenden dat ik extra vroeg mijn wekker zet. Thuis valt dat iets meer te 'plannen', dan op reis. Want op reis ben je vaak maar één of een paar dagen op een specifieke locatie. Dan speelt geluk ook een grotere rol: je moet dan letterlijk op het juiste moment op de juiste plek zijn.”

De foto’s maak ik voor mezelf

“Vaak staan foto's lang op mijn computer voordat ik er 'iets' mee doe”, vertelt ze. Laura: “Soms is het omdat ik gewoon geen tijd vrijmaak om foto's te selecteren. Maar… de laatste jaren is het proces om de foto te maken belangrijker geworden dan het delen van het eindresultaat. De foto's maak ik voor mijzelf, omdat ik er zo blij van word als ik ergens in de natuur een prachtige ochtend sta te fotograferen. Ik ben niet langer op zoek naar een bevestiging en ook Instagram likes doen me niks. Het is de intrinsieke motivatie waarvoor ik het doe, en ik weet dat dat het eindresultaat ook ten goede komt. Het enige nadeel is wel dat het daardoor vaak lang duurt voordat een foto uiteindelijk ook op Werk Aan de Muur belandt” glimlacht ze.

No Swimming Today

Als je weet dat de werkcodes op Werk aan de Muur oplopend zijn, is een werkcode met het nummer 106 heel bijzonder, wat dat is dus een van de eerste werken die geupload is bij Werk aan de Muur. “Ja,” zegt Laura trots “dat is het werk No Swimming today. Op de foto zie je mijn benen die hangen over de rand van een leeg zwembad. De foto is gemaakt in 2008, ik werkte toen als badjuf bij Sport Fondsenbad Amsterdam Oost. Het zwembad bestaat sinds 1918 toen het is een voormalige melkfabriek is geplaatst. Uit die tijd komen de tegels ook. Tijdens een zomerrenovatie was het zwembad leeg en besloot ik mijn collega's op te zoeken. Ik had mijn camera meegenomen, zonder echt een specifiek plan. Maar eenmaal daar, kwam dit idee in me op. Mijn camera stond op de bodem van het lege zwembad, en ik bungelde met mijn benen over de rand en je ziet ook mooi de karakteristieke tegels die het zwembad toentertijd had. Het is niet alleen mijn favoriete foto op Werk aan de Muur, het is ook mijn best verkochte foto. In 2012 was het zelfs het meest verkochte werk. Het feit dat mijn voeten bij heel wat huiskamers hangen, blijft ik soms nog wel een beetje bizar vinden” lacht ze.

Stylist Cynthia: “Ben jij ook zo onder de indruk van het werk van Laura Vink? Kies dan voor een print op behang om extra groots te genieten van jouw favoriete beeld.”

Laura's bestsellers

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Laura Vink te gaan.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks