wild life fotografie van safari dieren

De natuur- en wildlife fotografie van Ed Dorrestein

Ed Dorrestein heeft een passie voor natuur- en wildlife fotografie. Het liefst reist hij jaarlijks met zijn vrouw naar Afrika om zich onder te dompelen in de natuur en cultuur. Vanwege corona moest hij de bush verruilen voor Europa. Daar reizen ze samen, met sinds kort hun hond, rond in een eenvoudige camper met een houtkacheltje. Benieuwd naar zijn verhaal en fotografie? Lees dan snel verder!

  1. wild life fotograaf fotografeert olifant

Over Ed

SAMEN met mijn vrouw HUISDIER hond INSPIRATIE natuur VRIJE TIJD reizen, fotograferen, bouwen en ondernemerschap INSTAGRAM @eddorrestein

Safari vol wildlife

Op 16-jarige leeftijd kocht Ed zijn eerste camera en hij was er direct door gegrepen. “Dit liep zo uit de hand dat ik op 22-jarige leeftijd een fotozaak kocht in Alkmaar. Die zaak groeide in 35 jaar uit tot één van de grootste fotozaken in Nederland”, begint Ed te vertellen. “De natuur is mijn inspiratie, de slogan van onze winkel was niet voor niets: What a wonderful world. Naast de fotozaak begon ik met mijn vrouw in 2001 een safaribedrijf in Afrika en raakten we in de ban van wildlife fotografie. We reizen veel door Afrika en slapen dan in een tentje tussen de leeuwen, koken op houtvuur en houden van de stilte en de natuur. Sinds 2020 ben ik geen eigenaar van de fotozaak meer. Na de verkoop van onze zaak was het de bedoeling om heel lang in Afrika te gaan reizen en te fotograferen. Corona gooide roet in het eten, dus dat staat even on hold. Omdat thuis zitten niets voor mij is, ben ik een timmerbedrijf begonnen. Samen met mijn vrouw heb ik ons eigen huis gebouwd. Geen aannemers, elektriciens of loodgieters, gewoon alles met zijn tweeën.

Happy in het leven staan

Ed is van mening dat fotograferen vaak nodeloos ingewikkeld wordt gemaakt. “Alle kennis is mij als het ware komen aanwaaien en de afgelopen tien jaar heb ik met veel plezier veel les in fotografie gegeven. Altijd onder het mom van eenvoudige hapklare brokken. Als de cursist zelf trots is op het resultaat en geniet van wat hij/zij doet, ben ik dik tevreden. Uiteindelijk draait daar het leven om, doen waar je happy van wordt.” Op zijn eigen foto’s is Ed zeer kritisch. “Mijn foto's moeten altijd scherp zijn, goed belicht en het beeld moet uitstraling hebben. Je wilt een verhaal vertellen en zodra je moet uitleggen waarom je een foto gemaakt hebt, ben je je doel voorbijgeschoten. Tijdens mijn fotografie lessen gebruikte ik vaak als voorbeeld de verjaardag van oma. Sommige mensen willen alles op die ene foto. Alle bloemen en kaarten en oma in haar stoel. Zelf maak ik liever een portret zodat je kan zien dat ze oud is en straalt. Het beeld moet kracht hebben en een eigen verhaal.

Een goede voorbereiding

“Bij landschapsfotografie kijk ik naar lijnen en contrasten in beeld”, beschrijft Ed zijn werkwijze. “Ik kijk voornamelijk naar mijn voeten, want daar beginnen die lijnen. De achtergrond zoals zee, duinen of een berg veranderen het beeld nauwelijks. Juist de voorgrond, een geul, een tak, een grote schelp trekt in de voorgrond alle aandacht. Bij het maken van een wildlifefoto is er, behalve het bestuderen van het gedrag van de dieren, weinig voor te bereiden. Bij landschapsfotografie kun je goed gebruik maken van apps die bijvoorbeeld de stand van de zon aangeven. Het geeft je inzicht over hoe laat je waar moet zijn en voorkomt teleurstellingen, zoals de zon die aan de verkeerde kant ondergaat. Voor de nabewerking gebruik ik uitsluitend Adobe Lightroom en ik bewerk mijn foto's in maximaal 20 seconden. Ze hebben, net als een goed gerecht, vaak alleen nog een beetje peper en zout nodig.”

Luipaard in beeld

De foto van een luipaard is hem het meest dierbaar. “We reden over een pad in Etosha, Namibië en hadden die dag al uren gereden zonder iets 'speciaals' te zien. Het was bloedheet en de fut was er een beetje uit. Plots, echt uit het niets, stond daar ineens een luipaard langs het pad. We hadden de telelens op de camera, maar daarvoor was hij veel te dichtbij. We moesten dus razendsnel wisselen naar groothoek en in een split second hebben we deze foto gemaakt. Eén tel later was hij weg en dan twijfel je even of je hem wel echt gezien hebt of dat je zat te dagdromen. Deze foto is het bewijs, hij was er echt!”

Stylist Rosanne: “Laat de wildelifefotografie van Ed drukken op acrylglas. De werken worden gedrukt op hoogwaardig fotopapier en achter acrylglas (plexiglas) geplaatst. Met als resultaat prints van museumkwaliteit en een prachtige dieptewerking.”

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Ed Dorrestein te gaan.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks