martijn

Een kijkje achter de schermen bij Martijn Smeets

Voordat we meer te weten komen over Martijn zelf.. Vertel, wat vind je van Noorwegen?
Noorwegen staat bekend als het land van de diepe fjorden, maar het heeft nog veel meer te bieden dan dat; haar natuurlijke schoonheid is in Europa ongeëvenaard. Het langgerekte land is bezaaid met prachtige heuvels, bergen, meren, rivieren, bossen, gletsjers en watervallen. Elk deel heeft zo zijn eigen kenmerken: van het groene fjordengebied tot de kale en spitse bergen van de Lofoten. De zeer hoogwaardige infrastructuur maakt het land makkelijk te bereizen per auto, trein, boot of vliegtuig. Wie de meeste flexibiliteit wil pakt de auto. Onder de toeristische wegen zijn een aantal van de meest indrukwekkende routes van Europa, wat het rijden zelf al tot een zeer bijzondere ervaring maakt. Voeg daar een vriendelijk volk, de midzomerzon of het noorderlicht (in de winter) aan toe en je hebt alle ingrediënten voor een prachtige reis of vakantie. Als je van natuur houdt, mag Noorwegen niet op je ‘to do lijst’ ontbreken!

Vertel eens iets over jezelf en over jouw stijl.
Waar begin je dan? Bij het begin da maar: ik ben geboren in 1981, in Limburg, maar heb mijn jeugd grotendeels in Zoetermeer doorgebracht en inmiddels woon ik in Rotterdam. Sinds mijn veertiende ben ik op en af met fotografie bezig geweest, maar ben hier pas in 2006 serieus mee aan de slag gegaan. Ik hou me het liefst bezig met portretwerk, natuur en landschappen, en nachtfotografie. Portretten maak ik het liefst op locatie, met behulp van flitslicht (in combinatie met beschikbaar omgevingslicht). Ik zie het daarbij als uitdaging om het karakter van de geportretteerde in de foto uit te lichten en hem/haar te laten ‘samenwerken’ met de omgeving. Tijdens mijn reizen ben ik veel bezig om het gevoel van de natuur en landschappen op de foto vast te leggen. Ik vind het in mijn fotografie belangrijker dat een foto de sfeer of het gevoel van de plek overbrengt, dan dat de foto helemaal naturel en natuurgetrouw is. Fotografie draait in die zin volledig om perceptie.
In al mijn werk ben ik steeds opzoek naar mooie composities; door middel van een interessant lijnenspel of mooie kleurencombinaties. Ik hou van contrastrijke platen, maar probeer tegelijkertijd wel de natuurlijke schoonheid te behouden.

Hoeveel tijd besteed je aan het maken van beelden en waar doe je dat het liefst?
Dat wisselt van maand tot maand en week tot week. Doordat ik het fotograferen naast mijn fulltime baan doe heb ik hier geen vast ritme in. Fotografie is voor mij een vorm van creatieve ontspanning en zo wil ik dat ook graag houden. Dat betekent dat ik op reis bijna continu met de camera in de hand rondloop, maar ik thuis in Nederland heel onregelmatig fotografeer.

Wat is je favoriete beeld?
Het is cliché, maar dat is altijd wel één van mijn meest recente werken. De afgelopen jaren is er echter één foto geweest die voor mij hoog in dergelijke lijstjes blijft staan en dat is de foto die ik maakte tijdens een gletser hike in IJsland.

image

De foto toont het bizarre, haast onwerkelijke landschap op de met vulkanisch as bedekte gletsjer. De persoon in beeld toont de proporties van de ijsmassa weer en laat de kijker zich afvragen wat er in de achterliggende grot te zien is. Het is een beeld waar ik nog altijd 100 procent tevreden over ben, hetgeen een zeldzaamheid is. De foto is ook het bewijs dat je zo nu en dan wat geluk moet hebben om dat ene beeld te schieten: ik had een mooie plek gevonden (zo’n 10 meter boven de ijskloof), de juiste instellingen te pakken en de compositie al bepaald, maar als deze fel uitgedoste groepsgenoot niet als eerste zo snel naar de grot was gelopen had ik hem nooit zo geïsoleerd kunnen fotograferen.

Wie of wat is je inspiratie?
Er is geen specifieke fotograaf of kunstenaars uit wiens werk ik inspiratie put, maar ik struin wel regelmatig over het Internet, uitkijkend naar mooi werk van collega fotografen. Vanuit mijn voorliefde voor natuur, landschappen en reizen is de website van National Geographic vaak een vruchtbaar startpunt.
Als ik dan toch een fotograaf zou moeten noemen, dan zou ik in de eerste plaats met Ansel Adams op de proppen komen. De wijze waarop hij landschappen in dramatisch zwartwit heeft weten te vangen vind ik prachtig. Het zijn tijdloze beelden. Dichter bij huis ben ik erg enthousiast over het werk van Bas Meelker. Bas heeft de afgelopen jaren bewezen consistent en met hoge regelmaat zeer mooi werk op te leveren. Een andere fotograaf die ik al jaren volg is Chase Jarvis. Niet zozeer vanwege zijn (overigens prachtige) werk, maar vooral om zijn aanpak: hij gaat experimenteel te werk en deelt al zijn ervaringen en kennis met iedereen die maar luisteren wil en dat geeft een interessant inkijkje in de wereld van zijn productiehuis. Om dezelfde reden volg ik Vincent Laforet; voorheen reportage fotograaf, nu cinematograaf. Ik ben namelijk van mening dat de fotografie en filmkunst nog veel van elkaar kunnen leren (en combineren).

Wat doe je nog meer in het dagelijks leven?
Ik werk als business consultant bij BiZZdesign Consultancy. Ik richt me voornamelijk op het vakgebied ‘Enterprise Architectuur’; in een zin uitgelegd is dat een methode om de strategische ontwikkeling van een organisatie te vertalen naar hapklare en uitvoerbare brokken, door inzicht en structuur te bieden in het heden en in de toekomstbeelden. Ik adviseer externe organisaties hoe zij deze methode kunnen benutten en inpassen in hun eigen bestuurlijke processen.
Buiten mijn werk geef ik training aan de talentrijke jeugd in het wedstrijdzwemmen van WVZ uit Zoetermeer, waar ik me ook bezig hou met enkele bestuurlijke aangelegenheden. Ik heb zelf zo’n 20 jaar fanatiek gezwommen en daar mooie dingen mee bereikt: topklasseringen op de Nationale Kampioenschappen, discipline, maar ik heb er bovenal veel hechte vriendschappen aan over gehouden. Toen ik in 2010 besloot te stoppen met de topsport wilde ik daarom ook graag betrokken blijven bij ‘mijn club’, om de nieuwe generatie met evenveel plezier te laten sporten en presteren.
Verder maak ik jaarlijks graag enkele mooie reizen en ben ik een groot muziekliefhebber. De tijd die ik nog over heb besteed ik dan ook graag op de bank voor de geluidsinstallatie.

Wat hebben we je niet gevraagd, maar moeten we wel van je weten?
De beste manier om meer van me te weten te komen is door mijn website Martijn Smeets Fotografie in de gaten te houden, of me te volgen op Twitter! Het is bovendien altijd leuk om met collega fotografen in contact te komen.

Bekijk de werken van Martijn in zijn webshop.

Uit de community