header-roman-robroek

Op jacht met Roman Robroek

Nee, we hebben het niet over jagen op dieren; we hebben het over Urbex (urban exploring), je weet wel, die verlaten panden. Onze fantasie maakt dat we gaan nadenken over wat er zich ooit, in een ver verleden heeft afgespeeld. Wie hebben er gewoond? Wat was de reden dat ze (in sommige gevallen) halsoverkop vertrokken zijn? En vooral: waarom staat het leeg? Sommige gebouwen zijn zo ontzettend mooi dat we haast wel verbaasd zijn dat het leeg staat in extreme staat van verval. We gaan met Roman Robroek (31) uit Limburg op jacht naar deze pareltjes in vervallen staat.

“Fotograferen van verlaten gebouwen heeft iets magisch,” verteld Roman. “Het is een ontzettende eer om een kijkje te nemen achter deuren die normaal gesproken gesloten zijn. Een pand met een rijke historie inspireert mij”.
Het bezoeken van een verlaten pand is in de meeste gevallen niet toegestaan en soms zelfs ook strafbaar. Men is natuurlijk bang voor plundering of instorting en daarom worden deze locaties door veel fotografen geheim gehouden. Alleen de beste fotografen weten zulke locaties te vinden en Roman geeft ons een tipje van de sluier.

Dit is verval

Roman begint te vertellen: “Het vinden van deze plekken gebeurt op verschillende manieren. Een van de mogelijkheden is aan de hand van foto’s of informatie het internet af te speuren naar tips om zo uiteindelijk bij de gezochte locatie uit te komen. Een andere mogelijkheid is dat tijdens reizen, werk of privé, ik altijd mijn ogen open houd of ik onderweg een potentieel verlaten gebouw zie welke ik vervolgens opsla op mijn telefoon om op een later moment verder te zoeken, of als ik in de gelegenheid ben direct een ingang naar binnen zoek. Wat ook een mogelijkheid is om gericht een bepaalde regio van een bepaald land op internet te onderzoeken door middel van bijvoorbeeld Streetview of nieuwsartikelen. Maar, in alle eerlijkheid, meestal is het een kwestie van elkaar verlaten plekken gunnen, dat gebeurd veelal op basis van vertrouwen.”

Eenmaal een toffe locatie gevonden, begint Roman met de voorbereidingen. Zo verkent hij de omgeving op Google Streetview zodat hij precies weet waar hij zijn auto kan parkeren en hoe hij het minst opvalt als hij sneaky bij een gebouw naar binnen gaat. “Ook zoek ik op internet alvast naar bestaande foto’s van de locatie om een gevoel te hebben bij wat ik naar verwachting aantref,” legt Roman uit. “Voor veel locaties ben ik al gauw een paar uur onderweg”

Roman fotografeert de mooiste locaties en hij heeft zelf ook een favoriet, namelijk Piano onder stof. Deze hing overigens ook in het groot op de vtwonen & designbeurs. “Het is mijn favoriete werk vanwege de ontzettend gezellige reis die ik heb gemaakt met een van mijn beste vrienden. Het was in een paleis in Polen, dus ook nog eens een geweldige Urbex locatie. En het beeld pakte na afloop precies zo uit zoals ik van te voren gehoopt had”.

take nothing but pictures leave nothing but footprints

Uiteraard hebben we Roman nog de Do’s en Don’ts gevraagd, in geval we zelf enthousiast zijn geworden en richting Urbex panden willen gaan. “Geniet en laat je inspireren door wat je aantreft, en blijf vooral overal vanaf. Het zijn tenslotte niet jouw spullen, neem ook niets mee. Maak ook niets kapot om binnen te komen. Als een pand gesloten is dan keer ik om, ook al heb ik daar net misschien 6 uur voor in de auto gezeten. Dicht is dicht. Probeer ook om niet op te vallen, ben een beetje stil, flits niet en kijk een beetje uit bij de ramen. Als je om wat voor reden dan ook betrapt wordt, blijf dan vooral begrip- en respectvol. Je weet stiekem wel dat je iets doet wat eigenlijk niet mag.”

Stylist Lianne over de werken van Roman: “Verlaten panden zijn helemaal hip & happening. Ze komen goed tot recht in een strak en modern interieur.”

Uit de community