Een Werk aan de Muur shop

Aegidium - Een Brussels architectonisch juweeltje

- Werkcode: 1 027 028

Karl Smits over Aegidium - Een Brussels architectonisch juweeltje

Het Diamantpaleis wordt in 1905 ontworpen door Guilaume Segers in opdracht van Léon-Bejai-Dejonge. Het complex zal in 1906 tot in 1924 worden gebruikt als feest- en voorstellingszaal en iets later als Pathé bioscoop.
Na het overlijden van de vorige eigenaar in 1924, koopt Fernand Dierckx het pand. Hij verandert de naam in Pantheon Palace om er een trendy danszaal van te maken.

Maar in 1929 komt het feestzalencomplex van een kanunnik. hij laat architect Léon Denis enkele aanpassingswerken uitvoeren. De vereniging 'Association des Oevres Paroissiales' uit Sint Gillis zorgt ervoor dat het geheel omgetoverd wordt als ontmoetingsplaats van Sint-Gillis tot in 1981(Ægidius). De naam wijzigt naar Aegidium, een verwijzing naar de patroonheilige van de stad.

In 1956 zal door architecten Jean Hendrickx en Yves Stevens een verticale opdeling van de polygonale conferentiezaal in neorococo, tot stand worden gebracht door een betonnen plafond aan te brengen.
Deze stijlbreuk zou in de renovatie terug ongedaan worden gemaakt. Alleen de begane grond zou af en toe worden gebruikt tot in 1985.

Stilaan echter begon het imposante gebouw op leeftijd nood te hebben aan een grondige opknapbeurt en diende het noodgedwongen uiteindelijk in 1985 te worden gesloten. De VZW Parochiale Werken en de Lokale Overheid gaven echter nooit de moed op om het gebouw zo snel mogelijk zijn oude glorie weer terug te geven.
Karl Smits profielfoto

Dit werk wordt aangeboden door Karl Smits

Om licht, kleur, actie, mensen of andere dingen of plaatsen te zien is normaal vanzelfsprekend.
Om ze tot leven te laten komen in foto's of websites of ze als het ware te laten branden op jou netvlies, heb je Refined Retinas nodig !

Alle werken van Karl Smits


Waarom je kiest voor Aegidium - Een Brussels architectonisch juweeltje op canvas

  • Inmiddels al het derde werk van Werk aan de Muur ontvangen. Met tussenpozen van aantal jaren, het is nog steeds top kwaliteit!
  • Fine-art giclée afdrukkwaliteit
  • Ragscherp en kleurvaste prints
  • Gespannen op duurzaam, PEFC-goedgekeurd hout

Aegidium - Een Brussels architectonisch juweeltje

Koop de foto Aegidium - Een Brussels architectonisch juweeltje van Karl Smits op canvas, aluminium dibond, (ingelijste) fotoprint, behang en Art Frame, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 1 027 028
Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
Voer zelf een maat in…
123,- Nu gratis verzending!

Betaal direct of achteraf. Of in 3 delen, zonder extra kosten.