Damrak

Koop dit werk op canvas, aluminium, Xpozer, (ingelijste) fotoprint of behang, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 166815
Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
88 gratis verzending!

Omschrijving

Het Damrak in Amsterdam is een straat en een water tussen de Dam en het Centraal Station.

Oorspronkelijk was het Damrak het deel van de rivier de Amstel tussen de Dam en het IJ. (Een 'rak' is een recht stuk vaart). Via een sluis bij de Dam stroomde de rivier vanuit het Rokin in het Damrak en mondde vervolgens uit in het IJ. Hier lag een deel van de oude haven van Amsterdam. Waar nu het Centraal Station ligt, stond een rij meerpalen in het IJ, waaraan grotere schepen konden afmeren. De kade die maar aan één zijde van het water loopt, noemde men tot in de tweede helft van de 19e eeuw "Op 't Water". In de 19e eeuw (in 1845 en in 1883) werden zuidelijke delen van het Damrak, tussen de Dam en de Oudebrugsteeg gedempt. Tussen 1845 en 1903 stond, waar nu de Bijenkorf staat, de Beurs van Zocher.

De huizen aan de Warmoesstraat tussen de Nieuwebrugsteeg en de Oudebrugsteeg staan nog met de achtergevel in het ongedempte deel van het Damrak. Bij de Guldehandsteeg, die het water verbindt met de Warmoesstraat zit in deze gevelrij nog de enig overgebleven "waterstoep", waar schepen werden gelost. In dit overgebleven deel van het water (het "Natte Damrak") meren rondvaartboten af.

Over Jeroen de Jongh

Jeroen de Jongh profielfotoWelcome to my shop. I, an Amsterdam born and raised guy with an international mindset (hence the introduction in English), had the choice between offering you a nice catchphrase, or nice photos. I chose the latter.So enjoy, and I hope you will find something from my humble shop that you would love to have on one of your walls.

Alle werken