Werkcode: 202318

De Waag Deventer bij Nacht

Koop dit werk op canvas, aluminium, Xpozer, (ingelijste) fotoprint of behang, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
80 gratis verzending!
De Waag Deventer bij Nacht  van Leanne lovink

Dit werk in jouw (woon)kamer bekijken?

Gebruik onze app en hang een werk virtueel op in je eigen ruimte. Met de werkcode hang je elk werk eenvoudig virtueel op in onze Android, iPhone & iPad app. Meer over de werking van de app .

Download onze App in de AppStore Download onze App in de PlayStore

Omschrijving

De Waag is een waaggebouw op de Brink in de binnenstad van Deventer. Het is het oudste waaggebouw in Nederland dat als zodanig werd gebouwd.

Het is een laatgotisch gebouw met drie bouwlagen, een traptoren, een klok en drie spitstorentjes. Het werd gebouwd van 1528 tot 1531. In 1643 werd aan de voorzijde een laat maniëristisch bordes gebouwd met drie zuilen. Aan weerskanten zijn trappen. Het gebouw was als waag in gebruik tot 1862, hierna werd er onder meer een school in gevestigd. Vanaf 1915 was in de Waag het stedelijk historisch museum gevestigd, dat sinds 2014 voor onbepaalde tijd is gesloten. De begane grond is gedurende de openingstijden van de informatiewinkel van de VVV vrij te bezichtigen. Op de etages worden wisselende tentoonstellingen over diverse Deventer onderwerpen ingericht.

Bij de opgang naar het het bordes zitten twee zandstenen leeuwen en de gevel is onder meer versierd met de reliëfstenen Kiek in de Pot en Morgenster, die herinneren aan de dreigende versterkingen van de hertog van Gelre aan de overzijde van de IJssel. Aan de gevel hangt ook een koperen ketel uit 1434 waarin de muntmeester van de heer van Batenburg op beschuldiging van valsmunterij in olie is gekookt. De gaten die te zien zijn in de ketel werden er in 1813 door schietgrage soldaten van het bezettende Napoleontische leger in geschoten.

Het gebouw staat scheef, het is circa 80 cm uit het lood. Daarom werd het in de jaren negentig van nieuwe fundering voorzien.

https://nl.wikipedia.

Over Leanne lovink

Leanne lovink profielfoto"Grijp het moment want toeval bestaat niet".Probeer in alle hectiek te genieten van het leven, een beetje creativiteit zorgt voor ontspanning en een vleugje luchtigheid

Alle werken