Dubbelplattegrond Rotterdam 1939/NU

van Frans Blok

Dubbelplattegrond Rotterdam 1939/NU van Frans Blok

Koop dit werk op canvas, aluminium, Xpozer, (ingelijste) fotoprint of behang, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 122840
Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
Voer zelf een maat in…
226 gratis verzending!

Omschrijving

Geen stad is de laatste honderd jaar zo veranderd als Rotterdam. Al in de jaren jaren dertig was begonnen met het maken van doorbraken in het middeleeuwse centrum van de stad. De Duitse Luftwaffe pakte het in 1940 wat grondiger aan: bij het bombardement op 14 mei werd de binnenstad vrijwel geheel verwoest.

Het Basisplan voor de Wederopbouw van Cornelis van Traa legde de basis voor een geheel nieuwe stad. De vooroorlogse stad werd niet herbouwd en het stratenplan werd, op een paar belangrijke lijnen als Coolsingel, Goudsesingel en Binnenrotte na, ingrijpend gewijzigd. Als gevolg daarvan kun je zeggen dat er in Rotterdam eigenlijk sprake is van twee steden, gescheiden door de tijd.

Deze dubbelplattegrond 1939/NU laat die twee steden zien. De grootschalige bouwblokken van het moderne Rotterdam zijn geprojecteerd over de fijnmazige binnenstad van voor 1940. Ook de verandering in de waterlopen is weergeven. Te zien is hoe veel vooroorlogse straatnamen terugkeerden in het nieuwe Rotterdam, maar vaak op heel andere plaatsen.

De kaart omvat het gebied binnen de brandgrens uit de meidagen van 1940. Op de dubbelplattegrond zijn verder de aanhechtingspunten aangegeven tussen de oude en de nieuwe stad: de 19 gebouwen die niet alleen het bombardement maar ook de naoorlogse Rotterdamse sloopdrift overleefden.

Dit werk wordt aangeboden door Frans Blok

Frans Blok profielfotoMijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Alle werken

Klantfoto's: Dubbelplattegrond Rotterdam 1939/NU van Frans Blok

Klantfoto: Dubbelplattegrond Rotterdam 1939/NU van Frans Blok, als fotoprint