Een eerder getekend portret van Frida heb ik verschillende keren aangepast omdat naar mijn gevoel de gelijkenis niet treffend genoeg was. Ter inspiratie heb ik de wereldberoemde portretfoto’s Frida’s minnaar Amerikaanse minnaar ‘Nickolas Muray’ gebruikt. Maar ondanks dat de man Frida blijkbaar aanbad -hij wilde zelfs met haar trouwen-, heeft hij haar geportretteerd naar het Amerikaanse schoonheidsideaal van destijds.
En dat terwijl Frida’s zelfportretten laten zien dat zij trots was op haar snorretje, wenkbrauwen en haar Mexicaanse en Indiaanse ‘roots’. Haar moeder was van Indiaanse afkomst.
Vandaar dat ik die ‘twee gezichten’ van Frida heb zitten schetsen en heb uitgewerkt in onderstaande tekening. Zie ook het verschil in huidskleur.
![]()
Dit werk wordt aangeboden door Karen Nijst
Mijn passies zijn tekenen, schrijven, reizen, ontwerpen, grafisch vormgeving en (website) programmering. Momenteel heb ik al jarenlang mijn eigen webbureau, maar in de vrije uurtjes teken ik zo veel en vaak mogelijk. De laatste jaren werk ik graag op papier én –steeds vaker- op mijn IPAD Pro. Alles is getekend, alleen kan het soms interessant zijn om foto’s van kranten of ansichtkaarten te verwerken in mijn Mixed Media werk.
Ik vind het een uitdaging om te zoeken naar het beste kleurenpalet, juiste compositie en uitsnedes. Ook combineer ik vaak verschillende taferelen. Daarnaast is het niet mijn voornaamste streven om mensen herkenbaar weer te geven tenzij het om een portret gaat natuurlijk. Ik wil gewoon een bepaalde sfeer zo goed mogelijk weergeven!
Ik kan mezelf verliezen in een tafereel. Zoals de tekening van de markt in Maastricht. Wat denken die mensen? Waar gaan ze naartoe? Hoe zou hun leven er uitzien? Zoiets blijft boeien tijdens het tekenen van elk figuurtje - hoe klein dan ook - .
Uiteraard is ook de vastelaovend in Mestreech onderwerp van menig tekening. Een dankbaar onderwerp zelfs, want alleen in Maastricht vind je de sjoenste taferelen. Je kunt tijdens deze drie dolle dagen genieten van de vele prachtig uitgedoste mensen en de heerlijkste kleurencombinaties. Carnaval in Maastricht staat niet voor niets voor: ‘sjiek’. De flamboyante stijl is 'oongeluifelek' fotogeniek en ik vind het heerlijk om dat vast te leggen.
947 094