Het Barakat-huis, werd in opdracht van Nicholas Barakat en zijn vrouw Victoria, in 1924 ontworpen en gebouwd door de Libanese architect Youssef Aftimus, de architect die ook het stadhuis van Beiroet ontwierp. In 1932 werden nog twee verdiepingen toegevoegd door architect Fouad Kozah, waardoor het gebouw zijn huidige vorm kreeg.
Gezinnen uit de middenklasse woonden in de acht ruime appartementen van het gebouw tot het uitbreken van de Libanese burgeroorlog, toen christelijke milities hun intrek namen. Het Barakat-gebouw werd een uitkijkpunt voor sluipschutters met uitzicht op een gevechtsgebied; het zorgde voor de controle over het kruispunt van Sodeco vanwege de luchtige architectuur en vanwege de ligging op de demarcatielijn die de strijdende partijen scheidde.
De burgeroorlog verwoestte het Barakat-gebouw en verwaarlozing eiste zijn tol van het gebouw, dat het toneel werd van herhaalde vandalismedaden; het werd in 1997 veroordeeld tot sloop toen de eigenaren besloten het pand te verkopen. Het werd gered door Libanese erfgoedactivisten, met name architect Mona Hallak, die het huis voor het eerst onderzocht in 1994 tijdens een van haar bezoeken aan de "Association pour la Protection des Sites et Anciennes Demeures au Liban" (APSAD), een onafhankelijke organisatie voor de bescherming van historische monumenten en gebouwen. Activisten lieten bijna dagelijks artikelen over het bouwwerk in de pers verschijnen, schreven petities en organiseerden demonstraties voor
![]()
Dit werk wordt aangeboden door Roman Robroek
Roman Robroek is een fotograaf die verlaten gebouwen over de hele wereld fotografeert. Hij is in het bijzonder gericht op het maken van verbluffende foto's van verlaten locaties, rijk aan verwondering, mysterie en onbeantwoorde vragen.
Meer weten over Roman Robroek?
Lees het verhaal achter de beeldmaker!
854 031