Het laatste herfstzonlicht op Molen 't Haantje

- Werkcode: 1 078 689

Jeroen de Jongh over Het laatste herfstzonlicht op Molen 't Haantje

Molen ’t Haantje werd in 1663 gebouwd aan de oostzijde van de Boerenwetering, dat is aan de huidige Ruysdaelkade bij de Saenredamstraat, niet ver van het Rijksmuseum te Amsterdam. Hij werd gebouwd als slijp- en zaagmolen voor steen, maar in 1716 tot loodwitmolen ingericht. In 1820 is ’t Haantje naar Weesp verplaatst waar hij tot 1828 werd herbouwd als oliemolen en na ongeveer 10 jaar veranderd in een korenmolen.

Vanouds bepaalde de aan het Smal te Weesp gelegen molen, met name gezien vanuit het zuiden, in sterke mate het gezicht op de stad Weesp. In de jaren 1960 is hierin als gevolg van stadsuitbreiding nogal verandering gekomen. Hoogbouw op korte afstand ten noorden van de molen doet veel afbreuk aan de beeldbepalende waarde.

In veel opzichten is 't Haantje een bijzondere molen. Allereerst omdat het een wipmolen met stelling is. Vanouds werden de wipmolens hoofdzakelijk toegepast als poldermolens. Als industriemolen kwamen ze, misschien vanwege de beperkte werkruimte, niet zoveel voor. Na jaren met 1 roe te hebben gestaan volgde in 1964 een uitwendige restauratie. Sinds 1977 wordt 't Haantje weer af en toe in werking gesteld.

Molen ‘t Haantje is een van de twee laatste wip/stellingmolens van Nederland. Verder is het de grootste en de oudste wip/industriemolen ooit van Nederland. Molen ’t Haantje, molen de Vriendschap, en molen d’Eendragt, de laatste twee aan de Vecht gelegen, zijn de drie enige overgebleven exemplaren van de in totaal ruim 20 molens die Weesp in de laatste 300 jaar rijk was. Bij het binnenvaren van Weesp vanaf Amsterdam is molen ’t Haantje sinds jaar en dag, de entree van Weesp.
Jeroen de Jongh profielfoto

Dit werk wordt aangeboden door Jeroen de Jongh

Welcome to my shop. I, an Amsterdam born and raised guy with an international mindset (hence the introduction in English), had the choice between offering you a nice catchphrase, or nice photos. I chose the latter.So enjoy, and I hope you will find something from my humble shop that you would love to have on one of your walls.

Alle werken van Jeroen de Jongh


Waarom je kiest voor Het laatste herfstzonlicht op Molen 't Haantje op canvas

  • Inmiddels al het derde werk van Werk aan de Muur ontvangen. Met tussenpozen van aantal jaren, het is nog steeds top kwaliteit!
  • Fine-art giclée afdrukkwaliteit
  • Ragscherp en kleurvaste prints
  • Gespannen op duurzaam, PEFC-goedgekeurd hout

Het laatste herfstzonlicht op Molen 't Haantje

Koop de foto Het laatste herfstzonlicht op Molen 't Haantje van Jeroen de Jongh op canvas, aluminium dibond, (ingelijste) fotoprint, behang en Art Frame, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 1 078 689
Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
Voer zelf een maat in…
126,-
  • Nu gratis verzending!
  • Op maat gemaakt, bekijk de levertijden