Koornbrug Leiden met stadhuis op de achtergrond

- Werkcode: 683 432

Hendrik-Jan Kornelis over Koornbrug Leiden met stadhuis op de achtergrond

Eeuwenlang werd er op de brug koren verhandeld. De eerste vermelding van een brug op deze locatie stamt uit de 15e eeuw. In 1642 werd deze brug vervangen door de huidige Koornbrug met drie bogen en chique natuurstenen fronten. De eerste steen werd gelegd op 15 december 1642. De onderkant van de brug stamt nog uit deze tijd. De brug dankt zijn naam aan het feit dat er koren werd verhandeld. In de 17e eeuw werd de brug vernieuwd naar een ontwerp van Leids bouwkundige Arent van ‘s-Gravesande.

In 1824 werd een overkapping geplaatst om zo de koopwaar te beschermen. De twee overkappingen in neoclassicistische stijl zijn ontwerpen door Salomon van der Paauw, de stadsarchitect van Leiden. In de overkapping bevindt zich het stadswapen van Leiden (sleutels) omgeven door korenaren. Onder het dak werd het koren opgeslagen. De gaten in het plafond dienden als ventilatie.

Sinds 1968 staat het object als rijksmonument ingeschreven in het monumentenregister. In 1978 werden de overkappingen ingrijpend gerestaureerd. Hierbij werden alle zuilen vervangen en vond er een gedeeltelijke vernieuwing van de kapconstructies plaats. Ook kwam er een ander type leien dakbedekking op de daken.

In maart 2007 werd de brug gerestaureerd omdat de brug door houtrot en schimmels was aangetast. In november 2007 werd de brug gedeeltelijk vernield door scholieren die protesteerden tegen de 1040-urennorm. De schade bedroeg ruim 17.000 euro.
Hendrik-Jan Kornelis profielfoto

Dit werk wordt aangeboden door Hendrik-Jan Kornelis

Als kind al was er al voorliefde voor beeldende kunst. Als technicus was ik altijd creatief bezig in producten, services en werkwijze. Op latere leeftijd meer tijd genomen voor mijn kunst (fotografie) passie.

Alle werken van Hendrik-Jan Kornelis


Waarom je kiest voor Koornbrug Leiden met stadhuis op de achtergrond op canvas

  • Inmiddels al het derde werk van Werk aan de Muur ontvangen. Met tussenpozen van aantal jaren, het is nog steeds top kwaliteit!
  • Fine-art giclée afdrukkwaliteit
  • Ragscherp en kleurvaste prints
  • Gespannen op duurzaam, PEFC-goedgekeurd hout

Koornbrug Leiden met stadhuis op de achtergrond

Koop dit digital art werk Koornbrug Leiden met stadhuis op de achtergrond van Hendrik-Jan Kornelis als reproductie op canvas, aluminium dibond, (ingelijste) fotoprint, behang en Art Frame, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 683 432
Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
Voer zelf een maat in…
108,-
  • Nu gratis verzending!
  • Op maat gemaakt, bekijk de levertijden