Koppelpoort Amersfoort

van Manuel Speksnijder

Koppelpoort Amersfoort van Manuel Speksnijder

Koop dit werk op canvas, aluminium dibond, (ingelijste) fotoprint, behang en print op doek, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 269791
Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
Voer zelf een maat in…
90 Nu gratis verzending!
  • Gratis verzending
  • Verzendklaar binnen 7 tot 10 werkdagen

Omschrijving

De naam van de Koppelpoort is waarschijnlijk primair afgeleid van coppel; een Oost-middelnederlands woord met de betekenis gemeenschappelijke weide, die zich langs de Eem uitstrekte; later dacht men wel dat het poortcomplex een combinatie (koppeling) van een waterpoort met ter weerszijden twee landpoorten is. De poort ligt in het noordwesten van de stad Amersfoort.

Door de waterpoort kan de stad het van de Veluwe afkomende water spuien (kwijtraken) in de Eem; de oude naam (eerste vermelding 1427) is dan ook Spoeipoort (Grote en Kleine Spui; oudste vermelding Spoeije: 1389). Tevens kan de Koppelpoort water in de grachten van de stad houden! Tijdens een archeologisch onderzoek in 1997 werd nl. informatie verkregen over de funderingswijze. Ook werd ontdekt dat de Koppelpoort (door middel van een houten schot) ook een duidelijke functie had bij de regulering van de waterstand in de stad. Om het water, tegen stank-ontwikkeling, in de grachten van de stad te houden is later (ca 1930) de sluis bij het Spui gebouwd.
Bron: Archief Eemland

De stuw van het type Stoney, naast de Volmolen en de Koppelpoort, dateert uit 1910 en regelt de toevoer van water van de Oostbuitensingel naar de Eem. Voor veel bewoners en bezoekers vormt dit rijksmonument de entree tot de historische binnenstad en ook voor reizigers die Amersfoort per trein passeren is de stuw zichtbaar. Eind jaren tachtig verdwenen enkele karakteristieke onderdelen van de stuw. Het ging hierbij om onder meer de as met rader

Dit werk wordt aangeboden door Manuel Speksnijder

Manuel Speksnijder profielfotoHallo! Mijn naam is Manuel Speksnijder. Ik ben getrouwd met Corine en samen hebben we twee prachtige jongens. Beide jongens houden van fotografie. Ze vinden het leuk om voor de camera te staan maar er achter nog veel leuker. Mijn profielfoto is geschoten door mijn jongste zoon met de camera van mijn iPhone. We wonen in Amersfoort. Ik werk in de IT als Solution Architect en Manager Pre-Sales. Als ik niet op kantoor ben dan vind je me op de golfbaan of met mijn Canon camera. Ik vind het geweldig om mensen blij te maken met mijn foto's.

Alle werken