Leiden Lichtfabriek (2010) van Erik Zachte

Koop dit werk op canvas, aluminium, Xpozer, (ingelijste) fotoprint of behang, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 86174
Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
Voer zelf een maat in…
88 gratis verzending!

Omschrijving

Waar vind je nog een energiecentrale midden in een stad? In Leiden! Deze centrale, bijgenaamd De Lichtfabriek, levert niet alleen stroom aan het lichtnet, maar ook stadsverwarming. De ruim honderd jaar oude schoorsteen is met 80 meter het hoogste bouwwerk van de stad. Gelegen aan de Maresingel en de Langegracht vormt het een orientatiepunt dat tot in de verre omgeving zichtbaar is. Ook 's nachts, want met de schijnwerpers die de schoorsteen uittekenen doet het complex juist ook in de kleine uurtjes zijn bijnaam eer aan.

De Singel omsluit de binnenstad van Leiden en is nog geheel intact. Ooit was het, als vele stadsingels, een vitaal onderdeel van de verdedigingswerken. Nu is het vooral het domein van watervogels, waarbij stadsganzen ruim vertegenwoordigd zijn. Die hebben een rustig leventje, want de Singel wordt nauwelijks bevaren. Een kanotocht of andere rondvaart rond de stad is niet mogelijk, juist vanwege de Lichtfabriek, want daar wordt de rondgang doorbroken door een dam die nodig is om koelwater in te zomen.

Leiden werkt sinds 2012 aan grootse plannen om rond de hele Singel een doorlopend park te realiseren. Dat SingelPark moet het 'Langste Park van Nederland' worden. De Hortus Botanicus, voormalige begraafplaats De Groenensteeg en het Plantsoen zullen dan in een groter geheel opgaan. Ook langs de Lichtfabriek zal het wandelpad doorgetrokken worden.

Dit werk wordt aangeboden door Erik Zachte

Erik Zachte profielfotoResearcher & Wikipedian. On even days opinionated nuance-seeker, on odd days into oddities

Alle werken